Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
Stukanie przy zmianie biegów po odpuszczeniu sprzęgła
CiGaR:
U mnie zauważyłem to samo, ale w S-type, jak to zdiagnozuje to dam znać co się działo, może w X-type okaże się ten sam problem.
Pierwszak:
Czesc wam ponownie.
Byłem u mechaników którzy zajmują sie naprawą i regeneracją wałów napędowych.
Ku mojemu zaskoczeniu mechanicy stwierdzili ze wał napędowy jest cały/sprawny i nie trzeba go regenerować.
Diagnostyka wykazała, że przyczyną jest przegub wewnętrzny i rzeczywiście jest do wymiany bo sam widziałem jak nim ruszali to jest roztrzaskany i wydaje dźwięki jak grzechotka ( chyba to ten sam dźwięki pojawiający sie na wybojach a mechanicy nic w zawieszeniu nie widzieli ).
Szukaliśmy owego przegubu wewnętrznego ale nigdzie nie jest dostępny. Człowiek w biurze dzwonił do serwisu jaguara ale powiedzieli ze odpiszą na maila jak coś znajdą.
Zostawiłem swój numer w warsztacie i jesli odezwą sie z jaguara to od razu dostanę telefon z wyceną i ewentualnym terminem.
Proszę skomentujcie sytuację, może ktoś słyszał o podobnym przypadku.
Czy serio jest to możliwe ze wymiana tego przegubu załatwi problem? Mechanik starał mi się wytłumaczyć jak to działa ( przyniósł stary zniszczony przegub wewnętrzny) i przyznamy ze brzmiało to całkiem sensownie.
Trzech stawiało na wał napędowy a nagle czwarty, że to jednak lewy przegub wewnętrzny ?!?!
ghrh:
Mi wszędzie, łącznie z aso, mówili, że dostępna jest tylko cała półoś, bagatela 3000zł. Tutaj niestety sztukowałem używaną, ale w idealnym stanie.
Pierwszak:
Dzwonił mechanik.
Cena w serwisie 3500zł cała półoś i nie można kupić samego przegubu zwenętrznego.
Powiedział też, że sami mogą odbudować za 2000zł albo jak znajdę używaną to oni podejmą się wymiany.
Tylko dalej nie jestem pewien czy to pomoże.
ghrh:
Przegubu samego nawet specjaliści od przegubów nie byli w stanie dopasować (wymiary, ilość zębów etc). Za 150zł na Allegro znalazłem używkę. W tej cenie już warto spróbować przed ewentualnym wtopieniem grubszej kasy.
A skoro wiesz, że przegub jest walnięty to i tak trzeba zrobić. W najgorszym razie będziesz szukał dalej.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej