Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
Stukanie przy zmianie biegów po odpuszczeniu sprzęgła
ghrh:
--- Cytat: Pierwszak w Marzec 13, 2014, 00:56:19 am ---A to gniazdo nie znajduje się w moście tylnym? Popraw mnie jeśli się mylę. Trzeba most cały wymieniać?
--- Koniec cytatu ---
Oczywiście, mówię o tylnym moście.
Na razie na podstawie przegubów szukamy zamiennika, ewentualnie można coś dotoczyć. Wolałbym nie musieć kupować mostu.
Tomy:
Tak informacyjnie dorzucę do tematu, że manżeta wewnętrzna przegubu przedniego 3.0 v6 pasuje m.in. od cytryny, fiesty, mazdy. Często jest rozerwana przy wyciąganiu z silnika.
manżeta przegubu wewnętrznego przód
SPIDAN 23179
PASCAL G6F022PC
śr1= 19mm
śr2= 60 mm
h= 84mm
Niech Wam portfel ciężki będzie ;)
wiele części napędu pasuje np z forda transita curiera, focusa 16v.
Pierwszak:
Wymieniłem półoś. Wibracje przy wyższych obrotach ustały i teraz ładnie się kręci na każdym biegu.
110zł półośka + 50zł robocizna. Został mi dobry zewnętrzny przegub i osłony przegubów na wszelki wypadek.
Walenie z tylu dalej pozostało. Wał jest cały, półośki z tylu też czyli wyszło na to, że trzeba wymienić most.
W weekend będę zamawiał most w "bardzo dobrym" stanie a w przyszłym tygodniu umawiam się na wymianę. Podobno nie taka prosta operacja i zajmie pół a może cały dzień ( czyli wysoki koszt robocizny ).
Napiszę w tygodniu czy problem został rozwiązany.
Pozdrawiam.
ghrh:
Szczerze mówiąc z doświadczenia wolę swój naprawić niż kupić używany 'w dobrym stanie'. Nie wiesz, jak sprzedający rozumie ten stan i czy za miesiąc albo dwa nie będziesz powtarzał procedury. Parę razy kupowałem części używane i z dokładnością do jednego za każdym razem się sparzyłem.
Przypadłości tylnego mostu w X-Type są dość powszechnym problemem (huczenie, piszczenie na mrozie), więc szansa na powtórzenie w najbliższym czasie spora. Jak dobrze naprawisz to masz parę lat głowę spokojną.
Za parę dni będę miał swój zrobiony, najwyżej to wszystko odszczekam ;) Możesz poczekać i wtedy podejmować decyzję.
ghrh:
Trochę się przeciągnęło...
Regeneracja mostu - rozbiórka, czyszczenie itp, wymiana wszystkich łożysk i sztukowanie gniazda przegubu - >2k. Efekt znakomity, cisza, spokój, nic nie łupie.
Z perspektywy czasu - lepiej znaleźć most, w którym nie wali, wtedy da się zmieścić w 1,5k z samą wymianą łożysk. Gniazd nie ma nigdzie dostępnych, podobno żeby pospawać to jakiś dziwny stop i jest to niemal awykonalne i stąd cena wyższa.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej