Autor Wątek: Nierówna praca silnika, zwiększone spalanie x300  (Przeczytany 8638 razy)

vvikus

• Gość
Nierówna praca silnika, zwiększone spalanie x300
« dnia: Październik 07, 2013, 20:37:28 pm »
Witam , mam problem z kotkiem, mianowicie trzęsie silnikiem, czasem mocniej, czasem słabiej, niezależne od niczego. Pali jakieś 5litrów więcej niż zawsze. Wygląda to na wypadanie zapłonów ale świece są wymienione, sprawne, cewki sprawdzone sprawne, sondy sprawdzone sprawne, układ dolotowy też sprawdzowny, nieszczelności nie widać. Na co jeszcze mogę zwrócić uwagę, co może być przyczyną zwiększonego spalania i tego "trzęsienia" ?  :-help  :-tylko  :-thank

ketchup4

• Gość
Odp: Nierówna praca silnika, zwiększone spalanie x300
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 07, 2013, 20:59:36 pm »
............a przepływomierz czyściłeś???

vvikus

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 07, 2013, 21:12:11 pm »
na zwyklym kablu diagnostycznym elm, nie ma zadnego bledu przeplywki, ale napewno to sprawdze. Ma ktos jeszcze jakies pomysly ? Chcialabym wszystko ogarnąć odrazu.  :- pojecia

Offline katar83

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 08, 2013, 11:46:53 am »
Nie zamieniles przypadkiem sond miejscami? U mnie poprzedni wlasciciel pomylil wtyczki, o co przeciez nie trudno bo sa takie same i efekty byly identyczne. Trzesienie, zawyzone spalanie i oblane emisje.

Moody81

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 12, 2013, 16:19:18 pm »
a w jakim stanie jest uszczelka pod deklem zaworów? jak przepuszcza i zamokną świece i cewki to robią się przebicia i to może być efektem trzęsienia....

vvikus

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 13, 2013, 21:53:43 pm »
Uszczelki byly wymieniane, wszystko szczelne,  swiece sprawne, nie osmolone , wszystkie tak samo wygladaja

blond

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 17, 2013, 13:21:09 pm »
Hej, Odkręć osłone kolektorów wydechowych i zobacz czy nie są popekane.

vvikus

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 19, 2013, 20:03:16 pm »
 Powoli wyjaśnia się wysokie spalanie i nierówna praca silnika na benzynie. Zdjełam pokrywę i niestety okazało się że kolektory popękane, widać , że ktoś już jeden spawał, ale spaw pękł. Jednak zastanawia mnie czy to też ma wpływ na spalanie LPG? Czy wymiana kolektorów wiąże się z jakimś planowaniem , jaki jest koszt takiej usługi?
 :-help

lysyyy

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 19, 2013, 20:21:17 pm »
Spalanie może być zwiększone przy wszelkich nieszczelnościach układów, ssącego i wydechowego. Jak kupisz nowe kolektory, to tylko nowe uszczelki do nich musisz założyć. Jeśli kupisz używki - wtedy oprócz nowych uszczelek musisz jeszcze splanować powierzchnie przylegania w kolektorach. Jak nie zrobisz tego - może od razu kolektor pęknąć przy montażu (niestety używka nigdy nie jest prosta).

vvikus

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 28, 2013, 19:52:50 pm »
 :-kogutki Mam jeszcze jedno pytanie , z jaką siłą trzeba dokręcać kolektory wydechowe? Proszę o wskazówki , z góry dziękuję.  :-thank

blond

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 09, 2013, 07:13:08 am »
:-kogutki Mam jeszcze jedno pytanie , z jaką siłą trzeba dokręcać kolektory wydechowe? Proszę o wskazówki , z góry dziękuję.  :-thank
22-28 Nm

Offline msiwow

• Forumowicz Sovereign
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 14, 2016, 18:51:57 pm »
Odkopuje temat, objawy jak wyżej, nierówna praca silnika, telepanie jak przy uszkodzonej poduszce, czasem przygasanie, zwłaszcza na zimnym przy próbie ruszania czasem przy chamowaniu. Przy komputerowej diagnostyce wyszło, że obie sondy nie żyją. Mechanik stwierdził, że najpierw wypadałoby zająć się nierówna praca silnika (niedopalaniem jego zdaniem) i dopiero sprawdzić czy sondy nie rusza bo rzekomo mogą nie działać w tej sytuacji.

Nieszczelności w dolocie brak, przeplywomierz, krokowy, przepustnica wyczyszczone, świece nowe, cewki wydają się być ok. Przy odlaczeniu czujnika na plastikowym kolanku dolotu od góry brak reakcji, to normalne?

Offline truten23

• Forumowicz Sovereign
  • XJ x300 sovereign
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 15, 2016, 14:36:54 pm »
Kiedy silnik pracuje (nawet nie równo) to sondy lambda muszą pracować, bo są jednym ze źródeł informacji dla ECU do obliczenia dawki paliwa w stosunku do objętości zassanego powietrza.

Mój okresowo nie równo pracował właśnie przez pomylenie wtyczek sond lambda. Kompowi rozjeżdżały się korekty i wpadał w drgawki.
Przepięcie wtyczek rozwiązało sprawę.

Jeśli ktoś Ci ustalił że sondy masz martwe, to je wymień, ECU musi znać wartości z nich. Jeśli tych danych nie ma to cały układ zaczyna świrować.
Ten mech chyba się trochę myli. Masz sondy z podgrzewaniem, więc komp bierze z nich dane prawie od razu.
Gdyby były to sondy jednoprzewodowe to można by mówić o tym, że nie korzysta z nich, dopóki nie zejdzie z automatycznego ssania.
Ale to nie te czasy już...

Jakie błędy komp Ci pokazuje?
Nie pomyliłeś podłączenia cewek z cylindra 5 i 6?
>per aspera ad astra<

Offline msiwow

• Forumowicz Sovereign
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 15, 2016, 18:12:41 pm »
Cewki podłączone prawidłowo. Z twojej wypowiedzi wynika, że sondy mają pracować zawsze więc zanim je wymienię muszę sprawdzić chyba kabelki...

Jak się do tego zabrać? Między silnikiem a kabina jest kostka a dalej?

Panowie, są dwie kostki z 4 pinami, w jednej dwa piny mają prąd w drugiej jeden. To normalne?

Co to za kabelki uciete znalazłem?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 16, 2016, 00:11:33 am wysłana przez Choina »

Offline truten23

• Forumowicz Sovereign
  • XJ x300 sovereign
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 15, 2016, 23:12:34 pm »
Hm... Kabelki chyba takie jak przy jednej z sond? Musiał bym zobaczyć jak to u mnie idzie...
>per aspera ad astra<