Witam. Jak widać, jestem nowy na forum i szukam pomocy doświadczonych użytkowników, którzy na swoich kotach zjedli już zęby.
Jakiś czas po zrobieniu "licencji" zakupiłem swój pierwszy samochód. Napiszę jaki, bo wierzę, że na tym forum są ludzie, którzy nie oceniają ludzi po tym, czym jeżdżą. Otóż swego czasu był jednym z bardziej rozchwytywanych samochodów typu hot hatch - VW Golf mk2 w pakiecie GTi (proszę się nie śmiać
).
Fakt faktem - dużo kucy pod maską z budą ważącą 900kg robiło na mnie wrażenie, ale jak człowiek był młodszy i nie myślał zbytnio o przyszłości. Teraz - wiadomo - priorytety nieco się pozmieniały. Człowiek pragnie się ustatkować, założyć rodzinę, więc trzydrzwiowy hot hatch niezbyt pasuje na rodzinne wyjazdy na mazury czy nad morze. Poza tym człowiek prawie trzydziestoletni ma po prostu dość wiecznych głupich uwag gimnazjalistów, że w Golfie to tylko buractwo jeździ.
Tak czy owak - pragnę zmienić środek transportu na coś bardziej...hmm...dostojnego? Fakt, głównie chodzi mi o ciekawy, obszerny, wygodny pojazd czterodrzwiowy.
Zastanawiam się już od dłuższego czasu. VW Passat, Audi B3/B4/A6, Ford Scorpio/Mondeo, BMW. Gdy nagle, oglądając czołowy program motoryzacyjny z Wielkiej Brytanii, ujrzałem pana J.C., który akurat testował nowego wówczas Jaguara X-Type Kombi z napędem 4x4.
I pomyślałem - to jest to. Po co Ford, Audi czy VW, skoro jest X-Type? Już człowiek na niego spojrzy i widzi, że samochód jest piękny.
No tak, ale jak to w życiu bywa - ładna miska jeść nie daje. Nie zarabiam kokosów, nie pochodzę z bogatej rodziny...nie mogę się chyba nawet zaliczać do klasy średniej. Ot po prostu zwykły, szary żuczek jakich wielu w naszym pięknym kraju. Dlatego szukam pomocy tutaj. Podejrzewam, że tematów takowych jest tu multum, ale człowiek na pewno poczuje się lepiej, jak to jemu osobiście odpowiedzą...
Dlatego też chciałbym się dowiedzieć co nieco o Jaguarze X-Type. Do pracy mam blisko, więc moim targetem jest benzynowy 2.0 lub 2.5 koniecznie z manualną skrzynią biegów. Jako, że pochodzę z trójmiasta, a mieszkam obecnie na Dolnym Śląsku, co najmniej raz do roku będziemy jeździć na urlop nad morze w odwiedziny. Poza tym wiadomo - wyjazdy weekendowe. Ogólnie w ostatnim roku przez rok zrobiłem 10 tysięcy kilometrów, więc to chyba nie dużo.
Chciałbym się zatem dowiedzieć czegoś o tym modelu, o tych silnikach, podzespołach. Jak jest cenowo z częściami, bo słyszałem że wiele z nich pasuje z Forda Mondeo, który nie jest zbyt drogi w utrzymaniu. Wiadomo, że nia tak tani jak obecny Golf II, ale myślę, że dałbym radę z Mondeo.
Jaka jest mniej więcej cena części, jak silniki 2.0 i 2.5 znoszą instalacje gazowe (bo na aukcjach takich modeli jest sporo). Napęd na cztery koła nie jest mi potrzebny, tak samo jak duża moc. Wiadomo, że z dziećmi na pokładzie człowiek nie będzie szalał. Po prostu chcę wygodnie i oszczędnie dojeżdżać z punktu A do punktu B, a może i C.
Mam nadzieję, że otrzymam informacje, które pomogą mi w doborze kota. Będę wdzięczny za wszelką otrzymaną pomoc od doświadczonych posiadaczy Jaguarów.
Pozdrawiam, Leszek.