Dział Techniczny > XJ Seria I do III (1968-92)

Problem z skrzynią w pozycją D - XJ6 4.2 1983r.

(1/3) > >>

jack251:
Witam

Oraz przedstawić mój problem. Mianowicie po ciężkiej nocy (miałem dużo papierkowej roboty :( ) zaspany w chodzę do mojego kota (jak w temacie XJ6 4.2 1983 r.). Przez moje nie dopatrzenie i po części głupotę po wyjeździe z garażu zamiast na D wrzuciłem N. Nacisnąłem gaz dziwiąc się, że auto nie rusza sprawdziłem pozycje i zmieniłem na D. Niestety auto nie zeszło jeszcze z dość wysokich obrotów a ja pomimo to przełączyłem i coś poszło. Ogólnie sytuacja przedstawia się następująco: auto na R działa, z 1 muszę ruszać, potem 2 i potem D, ale gdy chce ruszyć z D to nie da rady. Na płaskim podłożu można odczuć bardzo delikatne charakterystyczne szarpnięcie, ale i tak wygląda to tak jak by jedynka się nie załączała. Po za tym zauważyłem wyciek oleju z skrzyni.

Macie jakieś pomysły co mogło stać się mojemu kotowi??

jack251:
Dzięki za odpowiedź  :-thank     

Jestem z pod Warszawy a dokładniej to okolice Otwocka.

A wiesz może ile taki fachowiec mógł by wziąć za naprawę tych tarczek? A może jednak jest to coś innego. Byłem wczoraj u kolegi, który ma kanał i będąc pod jagiem za uwarzyłem, że jakiś bolec, na który był nałożony wężyk wystaje luźno (wydaje mi się, że to jakiś odpowietrznik skrzyni). Zlokalizowałem jego umiejscowienie i założyłem z powrotem ale raczej nic to nie dało :( (D nadal nie działa).

na pierwszym zdjęciu odłączony, na dwóch następnych już podłączony

qbaty:
Według dokumentacji ta rurka to "Transmission breather pipe", czyli właśnie odpowietrznik. Jeśli po spadnięciu tego wężyka nastąpił wyciek oleju to pod żadnym pozorem nie powinieneś jeździć do czasu uzupełnienia oleju w skrzyni, bo możesz narobić jeszcze większe kuku. Jeśli po uzupełnieniu oleju skrzynia nadal nie będzie działać prawidłowo to pozostaje tylko laweta i wycieczka do warsztatu. Chłopaki z Warszawy na pewno polecą kogoś z okolic. Pamiętaj tylko, że to dość nietypowa skrzynia Borg-Warner i nie wszyscy podejmują się jej naprawy :( Powodzenia !!!

Nemys:
Właśnie po 1 sprawdź olej. Zobacz, czy nie zaczął zmieniać koloru w kierunku szarego.
Jak coś to mam taką skrzynię z roku 83, po przebiegu 84 tyś mil.

jack251:
Witam i dzięki wszystkim za porady :)

Olej jest w porządku, to znaczy jak teraz sprawdzałem na zimnym silniku to wskazywał max na HOT i ma kolor czerwony. Martwi mnie tylko jego gęstość, po wyjęciu bagnetu z skrzyni i ułożeniu go w pozycji pionowej to średnio spada jedna kropla na 3 s. i wydaje mi się, że tak jak by jest za rzadki i tu pojawia się moje kolejne pytanie: Jaką konsystencję powinien mieć ten olej?? Aczkolwiek właśnie od wczoraj czyli od założenia tego wężyka olej nie ubywa, a wręcz go przybyło :-\

A jeżeli chodzi o zakład. To właśnie odwiedziłem innym samochodem profesjonalny zakład od automatów w moim miasteczku. Umówiłem się na poniedziałek, mają podłączyć pod komputer i zobaczyć (to jest za darmo), a jeżeli niczego nie wykryją to czeka mnie rozkręcenie skrzyni (300 zł) i zobaczenie co dokładnie mojemu kotowi dolega i ewentualny kosztorys, a jeśli nie zdecyduje się na naprawę to kolejne 300 za złożenie  ;D

Pozdrawiam

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej