Dział Techniczny > XJ Seria I do III (1968-92)
anomalie wskaźników
Nemys:
A i jeszcze sobie właśnie przypomniałem jak jesteśmy przy bezpiecznikach. To, że bezpiecznik wygląda na dobry, nie znaczy, że tak jest. Masz pewnie długie szklane, jak w 3 serii. U mnie znalazłem kilka, które wyglądały na w pełni sprawne, ale w rzeczywistości były uszkodzone.
Patrycy:
Witam,
w moim autku obserwuję podobne dewiacje wskaźników, z tym że dotyczą prędkościomierza (i licznika kilometrów) oraz wskaźnika cisnienia oleju. Prędkościomierz jakby "zasypiał", po starcie zwykle nie działa, po 5-10 minutach jazdy zaczyna działać, potem najczęściej znów przestaje ale na krótko by znów działać nieprzerwanie na dłuższy czas. Wskaźnik ciśnienia też początkowo bez reakcji potem wskakuje do wartości między 5 a 7 i zdycha (i tak na przemian). Pozostałe działają bez zarzutów, wszystko co potrzeba się świeci i działa. Kot jest po solidnym przeglądzie z wymianą płynów i filtrów oraz wielu elementów zapłonu (świece, kopułka, niektóre kable, palec rozdzielacza, nawet było rege rozrusznika), czyszczenia i sprawdzania połączeń przekaźników (przynajmniej większości). Mechanicy (szacunek wielki) znający (i posiadający) Jagi stwierdzili, że to nie jest kwestia mechaniczna (w sensie linki itp.) tylko diabeł tkwi w szczegółach elektryki. Czy za pracę tych wskaźników odpowiadają konkretne przekaźniki (bezpieczniki)? Jeśli tak to gdzie one się chowają? A może przyczyny ukryte są w jeszcze innym, mniej spodziewanym miejscu?
Pozdrawiam.
PS. Ale mi teraz autko chodzi, no radość niepojęta!!! :-tylko
Nawigacja
Idź do wersji pełnej