Cześć, gratuluję zakupu, też mam kombi w dieslu, na wstępie a odnośnie odpowiedzi na pytania to:
Ad.1 Dystans jest różny w zależności od temperatury zewnętrznej oraz sposobu jazdy (jazda powolna = długie nagrzewanie), mi po ok 10km osiąga na trasie pełną temp. Dość wolno się nagrzewa ale ten silnik tak ma, jak nie osiąga na trasie pełnej temp sprawdź termostaty (są 2: duży i mały). Co ciekawe przy zdjęciu nogi z gazu np. przy długim zjeździe to temp spada - normalna sprawa, przy normalnej jeździe temp na wskaźniku jest prawie w połowie skali.
Ad.2 Ja po kupnie standardowo zmieniłem oleje (w skrzyni również) filtry, przegląd zawieszenia, sprawdzenie kondycji układu hamulcowego, kontrola geometri, weryfikacja klimy, wszystko jak w każdym innym aucie, dodatkowo sprawdź sobie stan blach dokładnie bo X-type nie ma super zabezpieczenia antykorozyjnego - lepiej zapobiegać niż leczyć.
Ad.3 Dziwna sprawa - zobacz co będzie po zmianie opon z tyłu ale raczej to nie powód.
Ad.4,5 Zmieniarka fajna sprawa - też zastanawiam się nad zamontowaniem. Mi też brakuje tempomatu - pisałem do ASO ale napisali że za duża ingerencja ?! wiązki, licznik itd. do wymiany...; dziwne mi się to wydaje trzeba znaleźć dobrego mechanika, elektronika co się w tej kwestii wypowie, na forum takowej informacji nie znalazłem. Mi też brakuje komputera więc myślę o wymianie zegarów i włącznika świateł.
Pozdrawiam