Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

Powoli zdycha automat !

<< < (3/3)

Bedek:
Morze nie będzie tak drastycznie, na razie wiadomo na pewno że elektromagnes nie ma przejścia czyli jest spalony. Jutro zostanie wyjęty i zdiagnozowany dokładniej. Na szczęście okazało się ( również dzięki kolegom z forum ) że dostęp do zaworków jest dość łatwy a same zaworki bezproblemowo dostępne. Mam nadzieję że za kilka dni kociak będzie śmigał jak dawniej a cała awaria rozejdzie się po kościach.

grzegra:
Przepraszam za nieprecyzyjny wpis. Chodziło o moduł sterownika skrzyni biegów.

Bedek:
Udało się  :-super po zamontowaniu nowego zaworka skrzynia działa jak dawniej. Ogólnie wymiana tego ustrojstwa jest łatwa i bezproblemowa. Wielkie dzięki dla wszystkich którzy zainteresowali się tematem.

Choina:
Napisz dla potomnych jakie koszta poniosłeś. Czy trzeba skrzynie wyjmować czy obyło się bez tego.

Bedek:
Najważniejsze że skrzyni nie trzeba wyjmować, zaworki są pod tą blaszaną miską z przodu skrzyni, wystarczy wyjąć akumulator jego podstawę i dojście jest dobre - należy również spuścić olej - śruba na klucz 24 od dołu skrzyni. Po odkręceniu kilkunastu śrubek zdejmujemy miskę i mamy 9 zaworków jak na dłoni, wystarczy właściwy odkręcić ( jedna lub dwie śrubki zależy od zaworka) i mamy zaworek. Mój spalił się elektrycznie więc nie miał przejścia ale poprzez OBDII komputer go wskazał bezbłędnie - w moim przypadku napisał zaworek "B" 2/4. Koszty to zaworek - jak chcesz poczekać na sprowadzenie to około 250 zł jak od ręki to około 400 - zależy od firmy. Później założyć miskę nalać oleju i iść na piwo  :). Ważna uwaga którą wyczytałem olej nalewamy po  zdjęciu gumowego korka w blaszanej misce - nie odkręcać żadnych śrub z boku ani góry skrzyni ( choć są podobne do korka) bo można odkręcić przypadkiem taśmę hamującą i nie będzie wstecznego.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej