Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
Powoli zdycha automat !
Choina:
Możliwe przyczyny według serwisu Jaguara:
Transmission to TCM 2/4 Brake pressure solenoid circuit: open circuit, short circuit
Transmission internal 2/4 Brake pressure solenoid circuit: open circuit, short circuit
TCM Ground circuit: open circuit, high resistance 2/4 Brake pressure solenoid failure
Bedek:
Dokładnie tak jak napisałeś Choina ma to potwierdzenie w praktyce, dzisiaj był dzień diagnostyki wyszło na to że nie ma przejścia na jednym z zaworków nr 2/4.
Teraz mam pytanie czy dojście do zaworków jest po odkręceniu tej metalowej miski z przodu skrzyni czy trzeba ją wyjąc i rozebrac w drobny mak. Czy takie zawory się dokupuje oddzielnie czy może w jakimś komplecie - podpowiedzcie coś bo w Olsztynie nikt nic na ten temat nie wie i jestem trochę z ręką w nocniku - pomocy !!!
Jaguar XJ6:
Tutaj masz strone na której jest sporo o twojej skrzyni i jej budowie , wadach i zaletach ( moze to bedzie dla ciebie nieco oświecający artykuł )
http://www.prnd.pl/porady-asb/automatyczna-skrzynia-biegow-jf506e-jatco
Jak zobaczysz na rysunkach dostep jest po odkrecenieu tej misy o której pisałeś , ale oczywiście wypadałoby je wyjąć z samochodu dla lepszego dostepu i mozliwoście wykonania operacji wymiany zaworów z wieksza precyzją ( niż w przypadku gdyby było ona w samochodzie ). Co do wymiany zaworów , to jak nie chcesz dużo kasy wydać to wymień te co padły ( zatkały sie ) , albo dla świetego spokoju wszystkie jak kasa nie gra roli .
Bedek:
Dziękuję Jaguar XJ6 za szybką i precyzyjną pomoc.
grzegra:
Miałem podobne problemy. Po wymianie sterownika skrzyni biegów wszystko wróciło do normy.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej