Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
migajacy check engine - ix nie pracuje rowno na wolnych obrotach
dzaguar:
Czesc! Posiadam ixa 3.0 autmacik. Od wczoraj mam problem z autem. podczas jazdy zaswiecil mi sie check engine. Pozniej zaczal mrugac i silnik wchodzil w tryb awaryjny czyli odciecie do 3000 obrotow. na biegu jalowym trzesie troche sie buda i slychac ze nierowno pracuje silnik. Myslalem ze moze nie gra na wszystkie gary ale jak mu daje w rure to idzie ok dzwiek jest dobry tylko na niskich obrotach wibruje i jak daje D to jak sie toczy to szarpie a jak juz wcisne pedal i troche wejde na wyzsze obroty to jest ok. Odpialem przeplywomierz bo myslalem ze to moze on ale silnik pracuje tak samo jak jest wpiety czy wypiety. Uszkodzony?. czasem jest tak ze na postoju tryb awaryjny sie wlacza a czasem sam check engine sie swieci bez migania. Przejechalem sie nim dzisiaj i check raz miga raz nie . Nie wiem na czym polega problem. Odpinalem klemy na 30min nic nie pomoglo. Jakies rady czy bez podlaczenia do kompa sie nie obejdzie?:) Czy to kwestia mrozu i kotkowi zimno? :P
Kocur666:
To nie kwestia mrozu, masz instalację gazową??
miki151993:
Jeśli tylko na jałowym pracuje nie równo to ja bym obstawiał na silnik krokowy.
dzaguar:
tak nagle by sie zepsul? stalo mi sie to jak wyprzedzalem samochod na szosie. Mam instalacje ale i na LPG i na PB jest tak samo. a czy czasem krokowiec jak pada to wariuje obrotomierz? bo moj trzyma sie calkiem stabilnie tylko silnik drzy no i skad ten tryb awaryjny i migajacy od czasu do czasu check engine...
Artek123:
Mi to wygląda na jakiś problem z układem zapłonowym (świece, cewki, przewody itp.), ewentualnie może niewłaściwa mieszanka paliwowa (przez np. uszkodzone sądy) ale to takie gdybanie, bo mechanikiem nie jestem...
Bez komputera i odczytaniu kodów błędów raczej się nie obejdzie...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej