Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
Efekt pływania
Artek123:
u mnie po zmianie opon na zimowe delikatnie taki efekt własnie występuje... na letnich tego nie ma (opony zimowe nowe kupione w zeszłym roku)... wynika to chyba z tego że guma jest miększa i jest wyższy protektor (bieżnik)...
Może spróbuj jak przez kilka dni nie będzie śniegu na drogach (będą suche), wrzucić na chwile letnie i zobaczyć jak się auto zachowuje...
xp32:
Zobaczymy czy aura pozwoli, mam nadzieję że to kwestia opon. W poprzednim autku coś takiego się nie działo, wręcz w zimie prowadził się lepiej ale to skandynaw to może tak miał mieć ;). :-thank
cobi:
U mnie jest to samo. Po zmianie kół na zimowe 205/55/16 (letnie mam 205/45/17) czuje się jakbym płynął łódką dokładnie jak mówisz.
Kayyko:
wiem, że to może głupie, ale moj brat w fordzie miał coś takiego i aż sie bałem z nim jeżdzić bo wrazenie było jakby przod i tył miały sie zaraz rozjechać. U niego pomoglo wyważenie i dopompowanie/napompowanie kół. Po wizyzice u wulkanizatora sytuacja sie zancząco poprawiła.
xp32:
Kayyko - ciśnienie i wyważenie też sprawdzałem. Widocznie decydujący wpływ ma tu rodzaj opon - zimówki czy letnie. Widać Anglicy nie przewidzieli opadów śniegu i konieczności wymiany opon ;D
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej