Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
Efekt pływania
Kayyko:
;D
w sumie Jaguar to nie Tygrys Syberyjski :D
Choina:
U mnie w iksie nie odczuwam efektu pływania. Zachowuje się tak samo jak na letnich. Przyznam nawet, że spodziewałem się bardziej komfortowej jazdy na 16tkach, a tu minimalna różnica.
Jest taka opona, nazwa firmy to Kelly i Diplomat (ten sam bieżnik pod różnymi producentami), większa większość narzeka na pływanie auta. Opona zajebista na śniegu, ale guma jest tak miękka, że aż przy większych prędkościach niebezpieczna. Bujanie występuje już przy 80km/h. Nie spotkałem się jednak z efektem pływania u innych producentów. Przeczytajcie w necie opinie o swoich oponach, a dowiecie się inny też mieli podobne problemy. Ja bardziej stawiałbym na zawieszenie. W iksie wysokość opony to 55, a takie opony już mają boki wzmacniane. Jakby to były balerony 75 czy 80 to jak najbardziej mógłbym się zgodzić, ale nie przy profilu 55.
cobi:
Właśnie wróciłem z wulkanizacji.
Wymieniłem opony i już nie pływa :-yipee
Artek123:
--- Cytat: Choina w Grudzień 22, 2012, 08:07:08 am --- Ja bardziej stawiałbym na zawieszenie. W iksie wysokość opony to 55, a takie opony już mają boki wzmacniane. Jakby to były balerony 75 czy 80 to jak najbardziej mógłbym się zgodzić, ale nie przy profilu 55.
--- Koniec cytatu ---
Tak jak pisałem wyżej u mnie na letnich takiego efektu ,,pływania" nie ma, a na zimowych (opony Dunlop SP WINTER SPORT 3D 225/55R16 95 H) delikatnie taki efekt występuje przy wyższych prędkościach (powyżej 120 km/h i wyżej)... więc skoro na jednych oponach jest (zimowe) to uczucie ,,pływania", a na drugich (letnie) nie, to zawias raczej to nie będzie, a co za tym idzie taki objaw jest możliwy w zalezności od opon... ;)
dodam jeszcze że rozmiar opony letnia/zimowa jest ten sam. Wcześniej w Mondeo zresztą też miałem podobnie...
--- Cytat: cobi w Grudzień 22, 2012, 09:55:53 am ---Właśnie wróciłem z wulkanizacji.
Wymieniłem opony i już nie pływa :-yipee
--- Koniec cytatu ---
zmieniłeś na letnie żeby sprawdzić??? czy na inne zimowe???
Bedek:
Mój X też kiedyś miał taki efekt pływania tyłu, też zwalałem na opony zimowe. Całe zawieszenie sprawdziłem i nic nie znalazłem. Dla świętego spokoju wymieniłem tulejki z tyłu ( te wahliwe ) ustawiłem zbieżnośc i teraz nic nie pływa a rodzaj opon nie ma znaczenia. Nie chcę tu przesądzac że to samo jest w waszych przypadkach ale warto tam pozaglądac.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej