Czesc! Mam do was pytanie odnosnie skrzyni automatycznej w jagu. Czy wystepowaly automaty 6 biegowe w 3 litrowej v6? Bo mam wrazenie jakbym mial w skrzyni 6 biegow. Nigdy na to nie zwracalem uwagi odkad kupilem auto ale teraz jakos tak bardziej sie temu przygladam. Auto normalnie zmienia biegi 1-2-3 po czym wchodzi 4 i po 1-2sekundach wchodzi tak jakby "5" ale troche mocniej nie jest to jakies szarpniecie ale jest ona bardziej wyczuwalna. po chwili wchodzi kolejny bieg wiec albo to 6 albo cos jest nie tak z 4 biegiem tak jakby wchodzil podwojnie (jakby sie nie zalaczal odpowiednio). Jak przesuwam galke manualnie z D na 4 to redukuje ladnie tak jakby o dwa biegi tzn wchodzi 4 i potem 5 to dziwne bo skoro ma blokowac do 4 to po co wchodzi 5 bieg? Czy ktos moze mi to wytlumaczyc. Ogolnie reasumujac skrzynia pracuje bardzo dobrze zadnych dziwnych zachowan nie odnotowalem. Moc jest kickdown jest. wsteczny dziala prawidlowo. auto po wrzuceniu na D delikatnie sie toczy czyli niby wszystko dziala jak nalezy. rozpedzanie auta jest bardzo plynne przy duzym przyspieszeniu tego nawet nie zauwazam tego "podwojnego" biegu
mozna to dostrzec przy spokojnej jezdzie. Dodam ze poprzedni wlasciciel wymienial sterownik skrzyni jakos 2-3 miesiace przed moim kupnem auta. Moze tam cos sknocili? zla adaptacja?
PołączonoMoze podczas zmiany z 3 na 4 wystepuje slizganie biegu i wchodzi on dopoiero po przekroczeniu 2 tys obrotow? Nie wiem jak to sprawdzic... Sprawdzalem jeszcze dzisaij i redukcja z najwyzszego na jeden bieg nizej jest Ok. Niby wsyzstko wydaje sie ok tylko to dziwne przejscie z 3-4. wchodzi niby ten 4 bieg dochodzi do 2-2,5 tys obrotow i wskakuje mocniej bieg wyzej obroty wtedy sa 1,5 tys dochodze do 2,5-3 tys. i potem jeszcze jeden. przy dynamicznej jezdzie nie czuc nic. wyszstko wchodzi plynnie tylko jakby bylo 6 biegow
ktos moze mi to wyjasnic? dziwna sprawa
PołączonoPowrócilem do tematu bo do tej pory jeszcze sie tym nie zajalem. Kolejna ciekawostka jest to ze przy ostatnich mrozach (-5,-10) jadac samochodem na zimnej nie rozgrzanej jeszcze skrzyni wszystko bylo super. normalnie wchodza 1,2,3,4,5. Ta czworka dziwnie sie zalacza jakby dwa razy po rozgrzaniu skrzyni. Jakies pomysle?