Autor Wątek: Rozważania nad kupnem Jaguara X-type  (Przeczytany 9233 razy)

gural8813

• Gość
Odp: Szukam jaguara X-typa
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 30, 2012, 11:48:18 am »
spoko przejze jeszcze raz. Juz chyba wszystkie posty przeczytałem hehe:) a 2.1 to jest silnik forda? Bo juz sam sie zamieszałem

Sebastian X

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 30, 2012, 12:13:00 pm »
2.1 to jest silnik forda? Bo juz sam sie zamieszałem

Tak, zmodyfikowany Ford Duratec

gural8813

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 30, 2012, 13:05:47 pm »
Nikt nie chce sprzedać swojego kota??:)

Offline Choina

• Moderator Globalny
  • Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 30, 2012, 16:22:21 pm »
5 godzin spędzonych na forum to zdecydowanie za mało, żeby podjąć decyzję o kupnie auta.
Czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj. Przeglądaj temat po temacie i wyciągaj wnioski.
Większość co kupiła X-Type'a do 20kPLNów w pierwszym roku miała spory wydatek. I to wydatek rzędu połowy wartości auta.

Ja jak rozglądałem za autem dla żony to celowałem właśnie w 2.0D lub 2.1v6. Diesel odpadł po pierwszej przejażdżce, a z 2.1 zrezygnowałem jak zobaczyłem dużo ogłoszeń z padniętym motorem. Nie dosyć że mało sprzedano aut z tym motorem to jeszcze tyle uszkodzonych.
Jest XE MY20, XJ6 1995
By³ X350 Sovereign 4.2 Long 2005,  X350 SuperV8 2003, X-Type 3.0 2004 i 2007, X300 Sovereign 4.0 1997, X308 Sovereign 1998, X300 Tuning Arden 4.0 Manual 1996

gural8813

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 31, 2012, 11:31:52 am »
Nie powiedziałem ze chce wydac 20k. tylko tak myslalem ok 28k. Może tak w skrócie ktoś podpowie co może się zepsuć w silniku 2.1 Nie ukrywam ze chciałbym zamonotować lpg. Przeczytałem juz bardzo duzo postów ale nie widze jakos bardzo aktywnych uzytkowników 2.1 może sie wypowiedza Ci którzy uzytkują  2.1 V6:)

TOSIEK

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Maj 31, 2012, 14:28:12 pm »
Moja żona posiada 2.1 V6, auto zostało kupione z polskiego salonu z poprzednimi właścicielami miałem kontakt, jest bezwypadkowy, auto ma aktualnie zrobione 136 tys. Jak go kupowałem miał ponad 100 tys., Żona jeździ nim do sklepu, znajomych, korzysta z niego również syn, czasami zabieram go żeby przepalić na dłuższej trasie, żeby nie robił tylko podjazdów, na wstępie w aucie zostały wymienione świece, olej w skrzyni i silniku na oryginał, wszystkie płyny, filtry, auto nie sprawia najmniejszych problemów, zrobiłem tam praktycznie wszystko co możliwe, zostały ocynkowane zaciski hamulcowe i zregenerwoane przód i tył, ocynkowany został również tłumik, całe podwozie zostało zakonserwowane porządnie, również rozrusznik został wyczyszczony i zakonserowany, silnik jest wyczyszczony i pomalowany specjalną farbą, wszelkie tuleje i gumy łączniki zostały wymienione na oryginały, część za moich czasów, a część za czasów poprzedniego właściciela, auto jest idealne zrobiłem tam wszystko co możliwe i na zapas, żeby wszystko chodziło idealnie i lekko, auta nigdy nie sprzedam obcemu, dostanie je mój syn, albo zostanie sprzedany znajomym. Włożyłem w niego dużo pieniędzy i serca, nie mam z nim najmniejszych porblemów, silnik chodzi idealnie nie bierze oleju, skrzynia biegów jest manualna, jedynie synchronizator pierwszego biegu trzeba było wymienić, klimatyzacja bardzo szybko chłodzi, zawieszenie pracuje bardzo dobrze w aucie jest cisza, problemów z korozją nie mam, mam nadzieje, że nigdy nie odmówi posłuszeństwa za to co zostało w nim zrobione, moim zdaniem trzeba kupić zadbany egzemplarz i nie należy oszczędzać to na 100% nie sprawi problemów z niczym, w X'e wykonałem sporo pracy, żeby był w idealnym stanie na długie lata, jakby Pan miał jakieś pytania to postaram się odpowiedzieć, ten egzemplarz z 2004 roku, co Pan wkleił, to jakbym miał swojego wycienić, jako ten rocznik to napewno nie za taką cenę, według mnie jest bardzo niska. Pozdrawiam i życze szybkiego znalezienia idealnego egzemplarza.

gural8813

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Maj 31, 2012, 15:21:54 pm »
Dziekuje bardzo za wyczerpująca wypowiedź. Jak Pan napisał ze sporo włożył. Mysle ze jakbym sie na tego zdecydowal tez bym pewnie włozyl zeby był taki idealny:)
Pzdr

TOSIEK

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Maj 31, 2012, 15:40:07 pm »
Wie Pan jedno jest ważne, żeby nie był powypadkowy, mechanicznie zawsze można wyremontować, ale blacharsko jak zostanie mocno uszdzkodzony to już ciężko, odzyskać stan, jaki był przed wypadkiem, jeśli chodzi o gaz, ja nie montowałem ponieważ uważam, że jest to problem dodatkowy, a widziałem dużo aut z uszkodzonymi uszczelką pod głowicom właśnie z gazem i dużo aut ze świeżo zamontowaną instalacją, a generalnie jestem przeciwnikiem gazu. A jeśli chodzi o spalanie to zależy jak kto jeździ i gdzie, logiczne jest że każdemu pali inaczej. Więc bez sensu jest się sprzeczać, że to nie możliwe, aby tyle palił każdy piszę raczej prawdę jeśli chodzi o spalanie, najważniejsze punkty do sprawdzenia to progi one często ulegają korozji, najlepiej proszę sobie na spokojnie podjechać na stacje diagnostyczną i szczegółowo zbadać podwozie, Pan diagnosta powie w jakim stanie są części zawieszenia i podwozie i doradzi, czy warto kupić auto, najważniejsze, aby podejść do tego na spokojnie i z dystansem.

gural8813

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Maj 31, 2012, 18:28:25 pm »
Umówiłem sie jutro na ogladanie jaga. Powiedzcie na co zwrócic szczególną uwagę? na progi to juz wiem.

Jakby ktoś mógł mi napisac cze czesci z silników 2,5 i 3.0 pasuja do 2.1?
« Ostatnia zmiana: Maj 31, 2012, 21:31:55 pm wysłana przez Choina »

BlackV6

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Maj 31, 2012, 21:32:23 pm »
Np. rozrusznik pasuje do wszystkich trzech , ale 2.5 ma więcej wspólnego z 3.0 niż z 2.1

gural8813

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: Maj 31, 2012, 21:45:37 pm »
a np. uszczelki pod głowicę pasują do wszystkich 3 silników?

BlackV6

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Maj 31, 2012, 22:30:05 pm »
logicznie nie powinny pasować bo gdzieś ten litry musisz pomieścić

lysyyy

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Maj 31, 2012, 22:35:57 pm »
Niekoniecznie... W przypadku XJ X300 głowica jest taka sama, tylko skok tłoka większy

BlackV6

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwiec 01, 2012, 07:10:18 am »
ok rozumie , ale 2.1V6 a 3.0 V6 jest jak dla mnie sporą różnicą ,ale faktycznie są takie same głowice ;D

gural8813

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwiec 01, 2012, 08:48:35 am »
Duzo sie od Was mozna dowiedziec:) Biore czujnik lakieru sprawdze kocura co mial malowane. Wieczorem bede po ogledzinach takze napisze co i jak. Dzieki za przydatne wskazówki