Autor Wątek: Zamek - ciężko chodzi, blokuje się  (Przeczytany 4971 razy)

slavek

• Gość
Zamek - ciężko chodzi, blokuje się
« dnia: Marzec 27, 2012, 20:00:01 pm »
Mam mały problem z zamkiem w drzwiach kierowcy. Mianowicie jeśli chcę go otworzyć to czuć spory opór a nieraz nie da się nawet kluczykiem ruszyć. Zamykanie działa bez problemu. W jaki sposób mogę usunąć usterkę??

Wymiana wkładek? a może da się je jakoś zregenerować??

lysyyy

• Gość
Odp: Zamek - ciężko chodzi, blokuje się
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 27, 2012, 20:04:41 pm »
Najpierw psiknij do środka dobrym smarem silikonowym i zobacz czy problem nie ustąpi. Tylko nie używaj do tego WD40...

slavek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 27, 2012, 20:07:27 pm »
Psikałem i pomogło tylko na jakiś czas niestety...
Więc zastanawiam się nad jakąś skuteczną operacją a nie częstym smarowaniem zużytego (20 lat) zamka...

Offline RedOctober

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 27, 2012, 20:15:52 pm »
Smarowanie nic nie da. Najlepiej daj wkłądkę do wyczyszczenia i regeneracji. Albo masz masę syfu w nim albo jakaś zapadka lub sprężynka się wyrobiła. W jednym jaki drugim przypadku wkłądkę trzeba rozebrać, wyczyścić i sprawdzić stan zapadek i sprężynek.
Jaguar XJS 5,3 V12 1987
Jaguar XJ6 4,0 Sport 1996
Jaguar XE-S 3,0 V6 2015.

slavek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 27, 2012, 20:21:12 pm »
A taka regeneracja to w jakimś wyspecjalizowanym zakładzie się odbyć musi ?? zapadki i inne pierdołki ogólnie dostępne są?? czy są jakieś zestawy naprawcze które muszę najpierw kupić?

Offline RedOctober

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 27, 2012, 20:32:02 pm »
Części zamiennych nie dostaniesz. Tylko w zakładzie który zajmuje się zamkami samochodowymi. Sam jak masz dobre umiejętności manualne i znasz się na zamkach to sam możesz go wymontować, rozebrać i wyczyścić.
Jaguar XJS 5,3 V12 1987
Jaguar XJ6 4,0 Sport 1996
Jaguar XE-S 3,0 V6 2015.

slavek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 27, 2012, 20:43:35 pm »
hmm o ile rozebranie to może być miła zabawa i fajne doświadczenie o tyle wolałbym uniknąć większych uszkodzeń spowodowanych niewiedzą... a może polecicie kogoś do kogo mogę wysłać zamek? bo u mnie w okolicy nie kojarzę jakiegoś zakładu od zamków. Jest jeden chłopek "złota rączka" od dłubaniny w samochodach, ale nie wiem czy na tyle kompetentny?