Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
x-type wymiana oleju silnikowego
Driv3rrrr:
Sponio styknie 5W40. Lej coś z półki Motula, Millersa, Valvo. Ewentualnie coś zza bardzo daleka czyli z Australii olej Penrite. Pomijam hamerykańskie firmy bo cennik mają zabójczy i nie przesadzajmy - to diesel w końcu.
kurak22:
No właśnie nie wiem czy zmiana na 5w50 coś pomoże, bo na moją jazdę wystarczy 5w40(kilka mocnych wyprzedzeń w trasie plus przeloty w okolicach 110-140km/h) a lejąc 5w50 osiągne większe opory i cięższe smarowanie podczas normalnej jazdy. Więc czy warto próbować zmniejszać picie oleju? 5l na prawie 11k km nie jest chyba złym wynikiem :-trudno Swoją drogą ciekawe na czym mi tak tego oleju ubywa :-gwizd
bodi:
Nie chcę się wtrącać, ale ja wymieniam co 10k i nie dolewam w tym czasie ani kropli.
A teraz dwa "dżołki"...
Właściwie jak lejesz 5l na 10k to może w ogóle zrezygnuj z wymiany bo pojemność układu to 5,8l więc można przyjąć, że po takim przebiegu cały olej jest już nowy :)))
Mam też pomysł, aby zamontować kontrolkę rezerwę oleju lub nawet cały wskaźnik poziomu tak jak od zbiornika paliwa :)))
A tak na serio to moim zdaniem są to koszmarnie duże ubytki oleju
kurak22:
koszmarność to to nie jest, dokładnie wyszło 4.2l na 11 tyś km (bo miałem 10l oliwy) :-gwizd zależy od stylu jazdy, a dla takiej pierdoły nie będę rozbierał auta bo nawet przy przepalaniu auta nie widać żadnego dymu z wydechu. Jak będzie tracił moc to wtedy się go wyremontuje.
eMWuGSM:
Po co remontować ten silnik?
Goły słupek kupisz i za 300zł :-X
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej