Autor Wątek: Spadek mocy w X-Type 3.0  (Przeczytany 8755 razy)

Cypis.bdg

• Gość
Spadek mocy w X-Type 3.0
« dnia: Luty 26, 2012, 13:15:58 pm »
Witam.
Orientuje się ktoś może, co boli mojego kota? Od kilku dni zauważyłem wyraźny spadek mocy, Jag nie chce się wkręcać na obroty tak szybko jak kiedyś, przy redukcji wchodzi na wysokie obroty, ryczy, ale nie chce przyśpieszać. Sprawdziłem błędy i wyskoczyły następujące:
* P1000 Silnik moduł sterujący (ECM) - wewnętrzny błąd
* P1313 Silnik mechanicznych uszkodzeń, okablowanie, zapłon / system paliwowy, wtryskiwacz (e) MAP / TP / ECT / IAT sensor, EVAP systemu ECM
* P0300 Silnik pracuje w pozytywnym stanie momentu obrotowego, a następnie PCM wykrył losowy wypadania zapłonu w jednym lub kilku cylindrach silnika (PCM nie mógł określić, które cylinder wypadanie).
Samochód jest zagazowany i problem występuje zarówno na gazie jak i na bęzynie, więc eliminuje problem z wtryskiwaczami czy układem paliwowym. Silnik pracuje równo, ale nie jedzie. Czy to może być taki banał jak świece?

Offline RedOctober

• Forumowicz Daimler
Odp: Spadek mocy w X-Type 3.0
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 26, 2012, 16:28:27 pm »
Świece, cewki do sprawdzenia. Błąd P1000 to błąd pojawiający sie przy diagnozowaniu nieodpowiednim diagnoskopem. Opcja szukaj i znajdziesz masę tematów nawiązujących do twojego problemu. To stała bolączka tych silników.
Jaguar XJS 5,3 V12 1987
Jaguar XJ6 4,0 Sport 1996
Jaguar XE-S 3,0 V6 2015.

Cypis.bdg

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 01, 2012, 16:11:18 pm »
Witam ponownie.
Kolejna analiza błędów, doszły następujące:
P0301, P0303, P0305- wskazują one na niewypały w rzędzie 1.
oraz P1316- Okablowanie, inny kod błędu (s) przechowywane, zapłon / system paliwowy, MAP / TP / ECT / IAT sensor, wtryskiwacz (e) ECM.
Zasugerowałem się wątkiem http://jaguarclubpoland.net/forum/index.php/topic,12719.msg118287.html#msg118287 i również wymieniłem czujnik prędkości wałka rozrządu w problemowej połówce V-ki. Niestety naprawa na szybko i z braku dostępności części wykorzystałem używaną z rozebranego anglika. Nie rozwiązało to problemu. Wymieniłem świece, mechanik sprawdził cewki, powinno być ok, a nie jest. Mechanik odczytał jeszcze błąd:
P0035- Typ   Powertrain - dozowania paliwa i powietrza - ISO / SAE Controlled
Opis:   Turbosprężarka / Supercharger Bypass Zawór obwodu wysokiego

Czy ktoś wie co może znaczyć ten błąd w 3.0 0V6? Przecież tam nie ma turbo...

Offline RedOctober

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 01, 2012, 19:16:09 pm »
Sprawdź wtyczkę wchodzącą do komputera silnika czy nie ma tam syfu. Jeśli masz możliwość to podmień sterownik.
Jaguar XJS 5,3 V12 1987
Jaguar XE-S 3,0 V6 2015.

Cypis.bdg

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 01, 2012, 19:31:06 pm »
Mechanik sprawdzał to złącze. Ma pęknięty plastik osłaniający wtyczkę, co mogło być przyczyną zaśniedzenia styków, stąd moja prośba o sprawdzenie złącza. Ponoć wszystko jest ok, styki wyglądają na czyste. Chętnie bym sprawdził inny komputer, ale nie mogę znaleźć żadnego w pobliżu. Znalazłem jedynie anglika z silnikiem 2,5 rozebranego na części. Komputer raczej ma inny :\

Cypis.bdg

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 01, 2012, 19:46:12 pm »
Dzięki RedOctober za wsparcie, jesteś jedyną osobą która chce mi pomóc.  :-thank

Offline RedOctober

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 01, 2012, 20:01:49 pm »
Pytanie od czego jest ona pęknieta?? Znasz historię twojego autka? Chodzi głównie o wypadkowość.
Jaguar XJS 5,3 V12 1987
Jaguar XE-S 3,0 V6 2015.

Cypis.bdg

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 01, 2012, 20:46:54 pm »
Generalnie auto nie było bite, sprawdzałem czujnikiem lakieru i oglądałem na warsztacie przed zakupem. Z przygód miał jedynie delikatnie przerysowany bok, ale został dobrze zrobiony, warstwa lakieru jest niewiele grubsza od oryginału. W silniku widać, że ktoś grzebał, chociażby przy zakładaniu instalacji gazowej. Brakuje kilku śrub, niektóre kostki mają pęknięte zaczepy, ale wszystko sprawdziłem i powinno być ok. Komputer faktycznie może być podejrzany. Ostatnio miałem nieciekawą przygodę, krótko po ruszeniu temperatura poszła na maksa do góry, zatrzymałem się, spojrzałem pod machę a silnik jeszcze się nie rozgrzał, płyn był, wszystko ok. Włączyłem stacyjkę ponownie i nadal temperatura, za trzecim resetem stacyjki wskaźnik wrócił do normy. Myślałem, że to może być zaśniedziałe złącze czujnika temp, ale wyglądało na ok. Być może faktycznie komp wariuje.

Offline RedOctober

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 01, 2012, 21:13:44 pm »
A widzisz nie pisałeś że masz gaz. Wygląda to mi na źle podłączony gaz pod kompa i on wariuje.
Jaguar XJS 5,3 V12 1987
Jaguar XE-S 3,0 V6 2015.

Cypis.bdg

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 01, 2012, 23:43:12 pm »
Gaz był montowany w Holandi, mam samochód od ponad miesiąca i nie było dotychczas z nim problemów. Jeździł dobrze zarówno na gazie jak i na benzynie. Teraz problem jest przy jeździe na obu paliwach.

Offline RedOctober

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 01, 2012, 23:58:08 pm »
Sprawdź jeszcze przepływomierz. Odłącz go zobacz czy jest różnica.

Ciężko też tak diagnozować jak nie ma auta pod ręką. Jeśli masz cewki sprawne, czujnik położenia wałka też, świece wymienione, to pozostaje tylko uszkodzona wiązka, albo komp świruje i nie potrafi sterować silnikiem. Muszę sie z tym przespać. Jutro jak mi coś wpadnie to dam znać.
« Ostatnia zmiana: Marzec 02, 2012, 00:06:48 am wysłana przez RedOctober »
Jaguar XJS 5,3 V12 1987
Jaguar XE-S 3,0 V6 2015.

Cypis.bdg

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 03, 2012, 09:05:21 am »
Mam!
Świruje komp na 100%. Dorzuca mi jakieś dziwne błędy co chwile, ostatnio nawet katalizator. Sprawdziłem ładowanie, miał 13,1V i to może być problem. Sprawdziłem masy i przewód alternator-aku, wszystko ok. Zostaje alternator. Co ciekawe, zaraz po odpaleniu daje nawet 15,3V !!! później spada do 13,1V. Słyszałem, że koty są wrażliwe na napięcie i to może być przyczyna wszystkich problemów. Jestem umówiony w warsztacie specjalizującym się w naprawie alternatorów  na wtorek. Zobaczymy.

Offline RedOctober

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 03, 2012, 19:01:30 pm »
No to masz już winnego całego zamieszania. Pytanie czy komp przeżył to wysokie napięcie.
Jaguar XJS 5,3 V12 1987
Jaguar XE-S 3,0 V6 2015.

Cypis.bdg

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 05, 2012, 18:34:21 pm »
Niestety to nie było rozwiązaniem problemu. Spece od alternatorów twierdzą, że z alternatorem jest ok. Sprawdzali inny, nowy i też takie ładowanie było. Pada podejrzenie na komputer silnika, który też reguluje napięcie ładowania. Oddałem dzisiaj samochód do specjalisty od fordów (z polecenia kolegi), silnik niby fordowski, więc może zdiagnozują poprawnie. Sprawdzili go na szybko IDS-em, po kasowaniu błędów moim ELM327 o dziwo nie zostały żadne błędy w pamięci, poza oczywistym P1000. Nawet w FrezeFrame nic nie było, moim sprzętem nie mam do nich dostępu i byłem przekonany, że one coś więcej mi powiedzą. Nic, samochód zostawiłem, dam się wykazać specjalistom. Niech sprawdzą elektrykę, podciśnienia i inne duperelki. Trzymam kciuki, żeby po kieszeni za bardzo nie pojechali.

Cypis.bdg

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 09, 2012, 14:42:17 pm »
Dzisiaj odbieram samochód od mechanika. Przejżeli silnik, układ zapłonowy, paliwowy i tu wszystko gra. Okazało się, że katalizator od pierwszej połówki rozsypał się i prawie nie miał przelotu, co prawdopodobnie było przyczyną problemu. Poczekam aż złożą i zobaczymy. Zastanawia mnie tylko co z tym ładowaniem? czy to normalne zachowanie w x-type?