Witam kolegę (po hmm... 8 latach, ale mam nadzieję że pozostał entuzjastą Jaguara
Też jeżdżę x-type 2.0d, rocznik 2005, od stosunkowo niedawna.
Trafiłem na ten wątek szukając informacji o alarmie, który czasem się włącza bez widocznej przyczyny. Zdarzało się że bagażnik był niedokładnie zamknięty, no to wtedy - ok, ale tej nocy skowyczał mi od oknem (i oknami sąsiadów) chyba 3 razy - w końcu go otwarłem z pilota (raz - zostawiając drzwi kierowcy odblokowane).
Rano sprawdziłem - oprócz drzwi kierowcy, wszystko pozamykane. W nocy był lekki przymrozek. Jakieś pomysły ? Rozważam założenie przekaźnika na obwodzie klaksonu, żeby działał tylko przy włączonym zapłonie
Ale wtedy może będzie problem na przeglądzie ?
W zakończeniu swojego wątku kolega zaprasza do konsultacji, gdyby coś - więc chętnie korzystam:
Od jakiegoś czasu mój Jag dostał nieprzyjemnych wibracji silnika, gdy jest zimny.
Po rozgrzaniu mijają. Mam wrażenie, że te wibracje się pojawiły niedługo po serwisie, jaki mu zrobiłem ubiegłego lata. W ramach tego dostał nowy pasek wieloklinowy, z wymianą rolek i koła pasowego, które zdaje się ma funkcję amortyzowania drgań. A może to po prostu poduszki ?
Będę wdzięczny za sugestie.
Pozdrawiam,
Tadeusz