Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

chyba pasek podpiskuje (x-type 2.5)

<< < (8/13) > >>

ktr:
Jadę do warsztatu po auto, zobaczymy co zdiagnozowali. Przez telefon facet mówił mi, że mechanik jak sprawdzał to wg niego hałasują tylne krzywe felgi. Ja mu na to, że krzywe felgi to prostowałem w zakładzie pół roku temu - to po pierwsze, a po drugie to byłoby bicie i jeśli jakiś hałaś to inny niż piszczenie. On na to, że "to jeszcze sprawdzimy". Będę tam za godzinkę, zobaczymy co te mądrale wymyślili...

ktr:
Powiedziałem im, żeby nie pieprzyli o felgach i żeby sprawdzili łożysko podpory. Podnieśli go na podnośniku, gość odkręcił 2 śruby by opuścić wał, zakręcił łożyskiem i... masakra:) czyli potwierdziło się, muszę kupić takie łożysko.

Rozmawiałem z nimi o wymianie, mówię im że trzeba rozciąć wał, zbić łożysko, nałożyć, zespawać uważając by nie zniszczyć łożyska.

Zadali jednak kilka pytań, odnośnie tego jak to zrobić:
1. W którym miejscu najlepiej jest rozciąć wał? Jak daleko od łożyska?
2. Rozumiem(y), że łożysko da się zbić tylko w stronę tyłu auta?
3. Co z kwestią wyważania później wału? Czy trzeba wyważać?
4. Zadek07 - jakbyś mógł opisać jak najdokładniej technologię tej operacji, jak najwięcej szczegółów odnośnie rozcinania, wyjmowania i spawania.

ktr:
http://allegro.pl/lozysko-kulkowe-6013-2rs-65x100x18-mm-nowe-f-vat-i2083729531.html
Postaram się kupić lepszej firmy. Odnośnie samego łożyska, to wygląda na to, że ma ono być obustronnie zakryte gumą (6013 2RS).

Zadek07 - bardzo proszę Cię o podanie tych wskazówek, o których pisałem wyżej, np. w jakiej odległości od łożyska ciąłeś, w którym miejscu, jak i czym spawałeś, wszystko co może się przydać. Z góry dzięki.

ktr:
Byłem dziś w zakładzie wyspecjalizowanym w wałach napędowych. Obejrzeli mój sprzęt i powiedzieli, że owszem, łożysko mam do bani, ale sama podpora też jest słaba i próbować ciąć, wymieniać samo łożysko i później spawać i wyważać - można, ale wg nich to duże ryzyko, bo sama podpora też jest słaba.

Wg nich najlepiej byłoby kupić używany cały wał, w niezłym stanie i wtedy wymienić go. Ewentualnie, mając gdzieś namierzony taki używany wał (na wszelki wypadek - jakby co) wtedy można by spróbować tego eksperymentu i wymienić łożysko (z cięciem, spawanie, wyważaniem) pozostawiając starą podporę. Może by to wszystko wytrzymało (proces wymiany). Miałbym wtedy nowe łożysko i starą podporę.

Ma ktoś na sprzedaż wał napędowy? Może poszukam na allegro albo eBay.

ktr:
Czy ktoś zna fachową angielską nazwę wału napędowego? Szukam tego na eBay-u. Próbuję "driving shaft" ale nie jest to chyba najlepsza nazwa. Nie znam niestety fachowego słownictwa.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej