Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
chyba pasek podpiskuje (x-type 2.5)
ktr:
Dziś po odpaleniu auta i wyjechaniu z garażu, na zimnym silniku zaczął trochę podpiskiwać jakiś pasek. Tak mi się zdaje. Nie piszczał na światłach na biegu jałowym. Piszczał jak dojeżdżałem na światłach, noga z gazu i przy 1.500-2.000 RPM słyszałem piski. Co to za pasek może być? Wiem, że rozrząd jest na łańcuchu, nie za bardzo wiem jakie są tu paski.
BlackV6:
z alternatora ? ze speżarki :)
zadek07:
Jest jeden wspolny pasek, ktory napedza wszystko, moze juz jest stary i zuzyty dlatego daje oznaki, szczegolnie sie to nasila jak jest zimno
ktr:
Czyli trzeba wymienić pasek. Może dobrą okazją jest wymienić go przy okazji wyjęcia i regeneracji pompy wspomagania?
Czy wymiana paska to będzie tzw. robota przy okazji wymiany pompy, czy trzeba grzebać gdzie indziej? Proste to, czy trudne?
Rozumiem, że lepiej nie kupować paska do tego modelu, tylko kupić krótszy np. o 1 cm? Może ktoś ma to przećwiczone i wie już jaki dobrze jest kupić (zamiast tego niby właściwego)?
kogutki:
hej, nie wiem dlaczego chcesz paska zastapic krotszym. wymiana paska to nie latwa robota, bo dostep jest dosc
ograniczony, ale mozna to zrobic w domowych warunkach.
do paska jest napinacz (nr 3 na schematu) i on odpowiada za napiecie na pasku, nie ma powodu aby zamontowac
krotszego paska, co chyba jest raczej niemozliwy, a jezeli tak, to po krotkim czasie bedziesz mial powazne problemy
bo cisnienie bocznej na wszystkich lozysk raczej nie bedzie mial pozytywnego wplywu.
aby wymieniec paska, wyluzujesz napinacza (nr3), zdejmujesz stary pasek i zalozysz nowy. do napinacza
jest klucz 16ka.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej