Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
chyba pasek podpiskuje (x-type 2.5)
ktr:
Jeśli chodzi o pasek, to chyba muszę kupić taki:
C2S 24900 (nr Gates: 68482, nr Bosch: 1 987 947 990, nr Contitech: 6PK2465).
ilość żeber: 6
długość w mm: 2460
Co ciekawe, jak patrzę na ten sam niby pasek różnych firm produkujących zamienniki, to jego długość różni się czasem o +/- 3 mm. Koszt około 100 zł, zależnie od sklepu.
zadek07:
Kupienie krotszego paska jest bardzo dobrym pomyslem, lecz tylko wtedy gdy samochod ma juz przebieg ok 150000 tys i jeszcze nie byl wymieniany napinacz. A to dlatego ze napinacz po czasie tez traci swoje wlasciwosci i moze juz tak nie napinac jak byl nowy, a wtedy pasek moze sie piszczec bo bedzie sie slizgal. Takze pasek o 1cm krotszy jest wskazany i nic sie lozyskom nie stanie. Stosujemy taka praktyke od lat, jesli wymieniamy napinacz na nowy to pasek kupujemy dedykowny dlugoscia. Ja w swoim Jagu mam pasek o dlugosci 2448. No i wiadomo, ze robic to przy jednej robocie razem z pompa, ale zalozyc ten pasek to jest istny koszmar
ktr:
Mój Kot (2001 rok) ma najechane 167.000 km, nie wiem czy był kiedykolwiek wymieniany napinacz.
Z ciekawości, czy napinacz to jakaś rolka (taka jak w innych autach przy rozrządzie)? Czy to jest tanie i można łatwo kupić?
ciamajda:
Inna jak na rozrządzie
GATES T38279 -numer napinacza
kogutki:
--- Cytat: zadek07 w Grudzień 06, 2011, 16:39:19 pm ---Kupienie krotszego paska jest bardzo dobrym pomyslem, lecz tylko wtedy gdy samochod ma juz przebieg ok 150000 tys i jeszcze nie byl wymieniany napinacz. A to dlatego ze napinacz po czasie tez traci swoje wlasciwosci i moze juz tak nie napinac jak byl nowy, a wtedy pasek moze sie piszczec bo bedzie sie slizgal. Takze pasek o 1cm krotszy jest wskazany i nic sie lozyskom nie stanie. Stosujemy taka praktyke od lat, jesli wymieniamy napinacz na nowy to pasek kupujemy dedykowny dlugoscia. Ja w swoim Jagu mam pasek o dlugosci 2448. No i wiadomo, ze robic to przy jednej robocie razem z pompa, ale zalozyc ten pasek to jest istny koszmar
--- Koniec cytatu ---
niby tak, ale jezeli pasek nie da sie z odpowiednym napieciem, to lepsza alternatywa niz krotszy pasek chyba jest
wymiana napinacza na nowego. jezeli pasek za krotki i napiecie za duza to predzej czy pozniej peka, po co ryzykowac?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej