Dział Techniczny > XJ-40, XJ-81 (1986-1994)

XJ40 3.2 1994 gaśnie przy przegrzaniu i nie można odpalić

<< < (3/4) > >>

kloss8:
dzięki za wszystkie podpowiedzi, jak uporam się z usterką, to dam znać co to było

kloss8:
może to być istotna informacja, że przy zapalaniu zimnego silnika (min. doba odpoczynku w garażu), sprawdziłem błędy i wyświetlił mi się tylko napis FILE, bez wskazania na konkretny błąd, następnie zaraz po odpaleniu silnik jakby pracował nierówno i cały drżał (na wolnych obrotach), po przegazowaniu i kilku sekundach już było OK. Czy to może mieć coś wspólnego z czujnikiem położenia wału?

katar83:
Komputer nie ważny w tym przypadku.
Cała reszta wskazuje na czujnik wału. Tak jak pisałem weż kawałek papieru ściernego i przetrzyj jego końcówke. Przecież to zajmuje 30 sekund :) Jak sie poprawi to powoli możesz szukać nowego czujnika.
Sprawdź też kabel od niego czy sie gdzieś nie przetarł przypadkiem. U mnie jakiś czas temu, pasek go troche przeszorował.

kloss8:
wymieniłem czujnik położenia wału na nowy i dla odmiany teraz w ogóle nie kręci, odpiąłem akumulator na 10 min i nic

katar83:
Czujnik nie ma nic wspólnego z rozrusznikiem więc tutaj bym zaczął. Bez czujnika też powinien kręcić. Sprawdź wszystkie bezpieczniki odpowiedzialne za start, etc. Nie mam w chwili obecnej Haynesa, ale ktoś na pewno będzie w stanie coś lepiej doradzić.
Aku sprawny na pewno? Dobrze przykręciłeś przewody aku? Przewody masy też sprawdzone jak pisałem wcześniej?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej