Dział Techniczny > XK8/R (1996 - 2006, jako x100), XK (2007 - 2015 jako x150)

komunikat "gearbox fault" w XK8 '97

(1/3) > >>

Pabloo71:
Witam serdecznie,
Własnie od niedawna jestem szczęśliwym posiadacze kotka XK8 '97 i niestety coś się zadziało.
Piszę, licząc na Waszą pomoc...... i tak jestem bliski płaczu  :'(
Pewnego dnia, najnormalniej pod słońcem chciałem sie wybrać na przejażdżkę moim cackiem a tutaj następująca sytuacja: odpalam silnik, wszysko OK, włączam Drive, czuję delkatne szarpnięcie, puszczam hamulec i kotek zaczyna się powoli skradać, wciskam gaz ................. i nic. Obroty silnika rosną, a napęd nie jest przenoszony, próbuję jeszcze raz dodać gazu, czuję całkiem silne szarpnięcie połączone z dźwiekiem jakby uderzenia i maszyna przełącza się w tryb awaryjny (chyba na 3 bieg), zapala się lampka żółta i komunikat: "gearbox fault".
Gdy wyłączę silnik i spróbuję jeszcze raz to gdy bardzo delikatnie dodaje gazu to czasami komunikat się nie pojawia i niby wszystko jest OK, ale przy próbie bardziej dynamicznego startu jest taki efekt jak opisałem powyżej, czyki brak przeniesienia napędu, szarpnięcie, komunikat z lampką żółtą i po herbacie  :-thumpdown
Czy możecie jakoś pomóc w tej kwesii?? Czy to możliwe że skrzynia jest trafiona i do wymiany..... co robić??
Kotek stoi w Poznaniu.......
Z góry dziękuję

jarek-jerryjag:
Musisz sprawdzić kod w komputerze może być skrzynia a może tylko mała sprawa kabel dźwigni biegów lub inny drobiazg.

Pabloo71:
Czy to znaczy, że muszę wylądować w serwisie np. Karlika w Poznaniu i tam to mogą sprawdzić, czy są jakieś inne opcje?
A tak nawiasem mówiąc to oc chodzi z Tym kabelkiem od dźwigni biegów? To znaczy, że dźwignia nie jest mechanicznie połączona ze skrzynią? Sorry za ignoranctwo w temacie ale mamniewielkie doświadczenie w kwestii.

Zwierzu:
W jednym z innych postów, w innym wątku ktoś sugerował, że komputery z Jaguarach są tożsame z komputerami fordowskimi, i że warsztat forda powinien sobie poradzić z odczytaniem błędu. Inna sprawa, czy poradzi sobie z naprawą problemu...

Ale wolę, żeby tą informację potwierdził któryś z forumowych fachowców, takich jak np. Jerry.

Pozdrawiam,

Pabloo71:
Witam serdecznie,
Sprawdziłem po znajomych w serwisach autoryzowanych Forda i niestety do XK8 z tego rocznika nie montowano tych samych komputerów co w fordach. Aktualnie mój kotek jest już u lekarza w Poznaniu czyli u "Karlika". Otrzymałem jasną informację, że w serwisie "Karlika" skrzynie nie są naprawiane co najwyżej wymieniane (nawet nie spytałem o koszty  :) ) Tak czy owak oddałem jaga na diagnostykę i za parę dni będę już wiedział co dalej robić (mam nadzieję  :) ). Dam znać co dalej
Pozdrawiam

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej