Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
Napęd 4x4 - szczegóły
booschmen:
Witam, ja tez przeszukalem owy dzial i nie znalazlem odpowiedzi na moja bolaczke:( mianowicie jag 3.0 2002r chcialbym poznac szczegoly przeniesienia napedu, dokladnie chodzi mi o to ze np. wjade na trawe pod gorke i auto sie kopie przednim napedem tylni ani drgnie, to samo przy gwatownym ruszaniu przod pali gume ale tez czuc ze auto sie os lepiej zbiera niz przednio napedowiec, natomiast na szutrze np czuc ze idzie to jak 4x4 na mokrym nie zawsze tak jest;/ Czy rozdzial mocy jest tutaj sterowany elektronicznie (nie dziala mi ABS- uszkodzony czujnik, i swieci sie check engine) do tego jakis czas temu podobno byla wymieniana skrzynia kontowa i jesli sie go cisnie to czuc olejem ktory w niej jest natomiast pod autem jest sucho;/ wiec czy ktos jest w stanie mi wyjasnic idee dzialania 4x4 w tymze kocie bo ja juz zglupialem, mialem kiedys subaru i tam albo byl naped albo nie.
ghrh:
Napisz jaki konkretnie rocznik masz. Przed liftem w skrzynce kątowej jest sprzęgło wiskotyczne, które spina napędy bez względu na czujniki. Tylko że się zużywa i po tylu latach może już nie funkcjonować poprawnie. Po lifcie zastąpili je elektroniką opartą o czujniki ABS, czyli o ile dobrze rozumiem w Twoim przypadku wyjaśniałoby sytuację.
booschmen:
Dokladnie jest to 2002r wersja UK (przez to ze nie dziala ABS nie pokazuje rowniez predkosci)
booschmen:
Wczoraj pojechalem do zakopanego i spowrotem ok 300km w sumie, zauwazylem troche niepokojaca rzecz a mianowicie auto jedzie ok 50-60km/h na delikatnym gazie i nagle czuc lekki szarpniecia (tak jakby skrzynia chciala zmienic bieg) jesli mu sie doda gazu to zmienia na nizszy i sie normalnie rozpedza nie czuc szarpniec ani nic tylko jak sie delikatnie jedzie, co to moze byc? i gzie znalezc miarke poziomu oleju w skrzyni biegow (wersja 4x4)
ghrh:
To brzmi jak problemy ze skrzynią. Olej o ile pamiętam po prostu się dolewa, jest to opisane na forum.
Co do 4x4 to może być wiskoza już skończona, najlepiej na podnośniku sprawdzić. Z lekkim gazem powinny obie osie pracować.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej