Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

Napęd 4x4 - szczegóły

<< < (18/34) > >>

szach:
Witam,

podłączam się pod ten wątek, ponieważ sprawa dotyczy przeniesienia napędu.

Otóż u mnie (X-Type 2.5 V6 benzyna 4x4, 2001r, manual) od dłuższego już czasu huczy "coś" przy pewnym zakresie prędkości - tak między 60, a 80 km/h. Poza tym zakresem prędkości jest raczej cicho. Nie ma znaczenia, na którym biegu jadę. Mechanik stwierdził, że to przekładania kątowa jest do wymiany/naprawy. Problem w tym, że nigdzie nie chcą mi się podjąć takiej naprawy. Czy ktoś z Was zna jakiś warsztat, w którym mogliby się tym zająć? Widziałem na allegro takie przekładnie kątowe po około 1000zł, ale boję się, że takie wymontowane stare mogą wcale nie być lepsze od tej mojej. Tak więc szukam mechanika z mazowieckiego, który podejmie się rewitalizacji tej przekładni.

Czy ktoś zna kogoś godnego polecenia (nie chodzi mi o ASO, bo tam to wiem, że za cenę wartości samochodu mogą zrobić)?

Marko:
Dzisiaj mialem wymiane maili z firma Autotransmisja z Janek k/Warszawy. Potwierdzili, ze zajmuja sie renowacja skrzyn katowych do x typa. Cena uslugi 800 zl netto + czesci. Jak sie zorientowalem jest to dosc popularna czynnosc w Rosji ( tutaj pracuje). Malo kto kupuje kota w worku, czyli uzywke, a decyduja sie na naprawe. A jaguarow jest tu duuuuzo wiecej niz u nas w kraju. Za 2 tyg jestem w PL, wiec oddam skrzynke do Janek. Dam znac.

szach:
Ile oleju wchodzi do tej przekładni kątowej i czy to prawda, że olej rozgrzany się rozszerza i trzeba ulać trochę na rozgrzanej przekładni, żeby osiągnąć optymalny poziom oleju? Ostatnio tak mi zrobił jeden mechanik. Przyjechałem do niego (ponad 30km), a on odkręcił ten górny korek i trysnęło około 100ml oleju. Powiedział, że tak trzeba, bo pewnie oleju było za dużo.
Dobrze zrobił? Zna się, czy tylko tak gada? Jeździłem wcześniej i wszystko było dobrze (oprócz huczenia). Nie wiem, skąd mu się to wzięło, że akurat za dużo oleju niby było.

Mike44:
Z tego co wyczytałem:

Skrzynie kątowe mają jakieś problemy z wytrzymałością. Olej wymienić w niej to podstawa - nigdy nie wierzyłem producentom, że olej w nich jest na stałe. To samo tyczy się skrzyń biegów. Czy skrzynie kątowe po lifcie w 2004 bez sprzęgła wiskotycznego są wytrzymalsze? To się jakoś wymienia? Nie ukrywam, że jeżdżę często w góry dlatego szukam 4x4.

Sprzęgło wiskotyczne ma swój oddzielny olej? Bo to nie było na forum sprecyzowane (albo źle przeczytałem).

Dyferencjał - 1.2L / Castrol SAF XJ 75W140 (z tyłu aż taki olej potrzebny? Coś bardziej 75W90 lub 80W90 byłoby OK czy musi być 75W140?)
Skrzynia kątowa 0.6L / Castrol SAF XJ 75W140 / M2C 192A Syntetyczny - taki? http://allegro.pl/castrol-syntrax-saf-xj-75w140-ls-1l-mokotow-gratis-i5551028946.html
A do skrzyni biegów ile L i jaki olej? 75W90BO od Forda? 1.75L? (tak wyczytałem tutaj) Coś mi się wydaje mało tego oleju

Czytałem o dodatku AMSOIL do dyferencjału oraz skrzyni kątowej - stosował to ktoś z użytkowników 4x4?

Czy gdzieś na forum mogę znaleźć numery/indeksy uszczelniaczy skrzyni kątowej? Bo to też będzie od razu do wymiany z racji, że ja lubię wyjąć z auta, rozłożyć, wyczyścić i złożyć oraz włożyć z powrotem.

Wały napędowe różnią się w poszczególnych rocznikach?
Przełożenia skrzyń biegów, skrzyń kątowych i dyferencjałów są takie same w 2.5 i 3.0 we wszystkich rocznikach?
Dobrze pamiętam, że któreś roczniki mają prędkość mierzoną przez pompę ABS zamiast z czujnika w skrzyni?
Warto szukać auto z DTC czy to tylko zbędny bajer?

Na co zwracać uwagę?

kurak22:
jeżeli wiskoza smarowana jest ze skrzyni kątowej to na bank nie można dolać w/w specyfiku(zmniejsza tarcie)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej