Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
Napęd 4x4 - szczegóły
bartnik:
To sprzegło wiskotyczne o którym mówisz znajduje się wewnątrz skrzyni kątowej a nie skrzyni biegów. Uzywa więc oleju ze skrzyni kątowej - dlatego tez do skrzyni kątowej należy wlewac specjalny olej do mechanizmów różnicowych o zwiększonym tarciu wewnętrznym (limited slip differential lub z niemiecka szpera).
Bedek:
A gdzie napisałem że jest w skrzyni biegów ? Od początku pytam o skrzynię kątową. Jeżeli jest to zwykły mechanizm miedzyosiowy o zwiększonym tarciu wewnętrznym to masz racje korzysta z oleju tego co skrzynia. Ale czytając forum można zrozumiec to inaczej, że jest to sprzęgło wiskotyczne zalane olejem wiskotycznym tzw. lepkościowym zmieniającym mocno swoje własności pod wpływem temperatury i nie nadaje się on do smarowania przekładni więc takie sprzęgło jest zamknięte w swojej obudowie.
Troszkę masz o tym tutaj : http://pl.wikipedia.org/wiki/Sprz%C4%99g%C5%82o_wiskotyczne
bartnik:
No troche faktycznie przypomina to błądzenie we mgle. Od teraz "skrzynia" to skrzynia biegów a "skrzynka" to skrzynka kątowa.
Moim zdaniem pytanie było dziwne - skoro wiesz ,że w skrzynce kątowej przed 2004 rokiem znajduje się sprzęgło wiskotyczne, a do skrzynki wlewa się specjalny olej wspomagający tarcie na tarczkach (75W140 o ile mnie pamiec nie myli) to zwykle 2+2=4. Tam zwyczajnie nie ma miejsca na żadne inne kombinacje, a i system rozdziału napędu byłby skomplikowany do granic rozsądku.
Bedek:
Ok ! Nie dogadamy się.
Bo jeżeli stosujemy olej typu 75w140 - posiada on modyfikatory tarcia to znaczy że nie ma tam sprzęgła wiskotycznego, bo do niego stosuje się lepkościowy olej silikonowy a całe sprzęgło jest hermetyczne - w stosunku do całej przekładni.
Ale chyba już znalazłem wyjście - gościu w warsztacie naprawiającym 4x4 mówi że ma jakiś rozwaloną skrzynie kątową od X-a i mogę sobie przyjechac i zobaczyc jak jest.
Za zainteresowanie serdecznie dziękuję. Lecz jeżeli ktoś ma jeszcze coś do dodania to chętnie poczytam.
bartnik:
a to akurat mogę dla ciebie zrobić :
Mam nadzieje ze zadziała
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej