Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

Napęd 4x4 - szczegóły

<< < (14/34) > >>

tarnawianin:
Panowie ja opisze coś co mnie bardzo zastanawia. Mam jaga po lifcie z napędem na 4 łapy ale bez DSC no i efekt jest taki że jak ostatnio cofałem pod górkę to nie mogłem wyjechać bo tylne koła się kręciły na szutsze a przednie nic a jak na skrzyżowaniu dam buta i skręcam to tył wynosi jak bym jakaś beemą jechał. Nie wiem czy to tak ma być czy poprzedni właściciel mi w jakiś magiczny sposób odpiął przedni napęd.

Youki:
Ostatnio byłem na przeglądzie i facet stwierdził że coś z moim napędem 4x4 jest nie tak bo ich system (ten co kreci kołami) powinien wykryć napęd 4x4 a nie wykrył - co to może być? Wielkie dzięki z góry za odpowiedź.

Bedek:
Mam pytanko do osób które znają przekładnie kątową "od kuchni".
Czy zastosowane w skrzyniach kątowych  sprzęgło wiskotyczne jest zamkniętą konstrukcją zalaną własnym olejem wiskotycznym i nie ma styku z olejem znajdującym się w skrzyni. Czy jest to zwykły mechanizm o zwiększonym tarciu wewnętrznym a płytki cierne zalane są w tym samym oleju w którym "kąpie się " reszta skrzyni.
Liczę mocno na wypowiedź kolegi Bosniaka ale proszę o wypowiedź każdego kto może coś wnieśc do tematu.

bartnik:

--- Cytat: Bedek w Grudzień 31, 2014, 17:02:17 pm ---Mam pytanko do osób które znają przekładnie kątową "od kuchni".
Czy zastosowane w skrzyniach kątowych  sprzęgło wiskotyczne jest zamkniętą konstrukcją zalaną własnym olejem wiskotycznym i nie ma styku z olejem znajdującym się w skrzyni. Czy jest to zwykły mechanizm o zwiększonym tarciu wewnętrznym a płytki cierne zalane są w tym samym oleju w którym "kąpie się " reszta skrzyni.
Liczę mocno na wypowiedź kolegi Bosniaka ale proszę o wypowiedź każdego kto może coś wnieśc do tematu.

--- Koniec cytatu ---

Skrzynka  kątowa  ma  swój własny olej - zalecana (bardzo mocno zalecana!) jest jego wymiana  bo tekst Jaguara  o dożywotnim zalaniu olejem można  między bajki włożyć i w  praktyce  potrafi toto pracować  na sucho prawie. Nie  jestem wprawdzie  kolegą Bośniakiem ale  mam nadzieje  ze  pomogłem.

PS. Wymiana  jest dosyć  kłopotliwa  i wymaga  zastosowania  patentu z  15 mm zaworem kulowym ,rurką i lejkiem wysoko nad  autem (ja  tak to zrobilem) - jakby co trzeba szukać na  forum lub ostatecznie  podpowiem co i jak :)

Bedek:
Dzięki za zainteresowanie ale nie do końca zrozumiałeś o co mi chodziło. To że skrzynka kątowa ma własny olej to wiem (o wymianie też ) ale w skrzynkach kątowych przed liftem jest coś takiego jak międzyosiowe sprzęgło wiskotyczne - moje pytanie czy właśnie to sprzęgło będące w skrzyni ma jeszcze swój własny olej ( wiskotyczny ). Na to pytanie nie odpowiedzieli mi nawet w ASO Jaguara

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej