Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
Napęd 4x4 - szczegóły
q_nerk:
Poczytaj o układach Haldex-a, a taki układ jest w naszych x-ach, google są twoim przyjacielem
ziutek567:
Chłopaki nie mylcie chłopakowi pojęć. W wersjach przed liftem w kątówce nie występują żadne sprzęgła. Rozdział momentu obrotowego na przednią oś realizowany jest w skrzyni biegów, a rozdział pomiędzy osiami przednia i tylną realizowany przy współpracy tak zwanego układu TORSEN (w kątówce) i działa na zasadzie tarcia wywieranego na układ kół zębatych "przedniej" i "tylnej" osi przy ich różnej prędkości obrotowej. Innymi słowy odpowiednio połączone koła zębate same sie nawzajem przychamowywują jak zachodzi taka potrzeba
Mike44:
Co ja czytam - ludzie! Rozbierzcie najpierw tboxa a potem piszcie głupoty :)
Jaki Torsen? Jaki haldex? :D
Może jeszcze powiecie, że napęd na tył zabierany jest z napędu prawej półosi jak słyszałem kiedyś? :)
ziutek567:
Faktycznie to chyba nawet nie jest Torsen tylko zryto zbudowana przekładnia planetarna. Nie wiem tylko jakie zadanie ma grucha prawdopodobnie z olejem (zewnętrzne koło przekładni), ale moge sie tylko domyślać że w pewnym stopniu niweluje luz między zębny działając jak tłumik a jednocześnie napinacz całego mechanizmu
Mike44:
ta grucha to sprzęgło wiskotyczne, mechaniczne, tarczki itp.
Śmiem twierdzić, że nie miesza się jej olej z olejem w boxie, przez co nie trzeba lać oleju pod LSD
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej