Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
Prośba o pilną pomoc - problem z tempomatem
kogutki:
--- Cytat: Rob_W w Luty 06, 2011, 20:12:53 pm ---O których rurkach piszesz - da się je jakoś namierzyć bez użycia podnośnika? :)
--- Koniec cytatu ---
wszedzie gdzie ma byc vac :) sprawdz to wszystko:
no i zadzwon to sie umawiamy na scan i kawusi :)
Rob_W:
Dzięki Marcus - oczywiście sprawdzę vac'i, ale jedna rzecz mnie zastanawia - gdyby gdzieś były jakieś "przecieki", to powinna spadać moc silnika lub coś w tym stylu, a tymczasem kociak przyspiesza jakby nigdy nic ... ale ja się nie znam na mechanice :-wstyd
aru:
A może to czujnik przy pedale hamulca padł. U mnie szwankuje ten czujnik i co jakiś czas zapala mi się "cruise control not available". Po wyłączeniu silnika i ponownym uruchomieniu komunikat znika i tempomat działa - do czasu aż znowu mu się odwidzi.
Rob_W:
Aru - możesz coś więcej napisać? O czymś takim nie słyszałem ... jak go można zlokalizować? na wszystkich forach piszą tylko vaccuum, a ja wczoraj aby mieć pewność, że nie ma problemów z ciśnieniem wyskoczyłem w nocy na pustą S8kę i nawet kichdown przy 140 i dojście do prawie 170 nie powodowało absolutnie żadnych spadków mocy czy pokazywania błędów.
A co do samego hamulca, to rzeczywiście możesz mieć rację - coś mi się przypomina, że jak poczułem "grzmotnięcie", to odruchowo dałem po hamulcu ... i może coś mu się przestawiło. I jakby się nad tym głębiej zastanowić, to nawet minimalne wahania / drgania pedału hamulca mogą automatycznie powodować cruise cancelled ...
kogutki:
"cruise not available" pokazuje sie w roznych okolicznosciach, po prostu jak cos w systemie szwankuje
to bardzo czesto tempomat jest ofiara. oczywiscie takze microswitchek moze byc odpowiedzialny, ale
jest maly prawdopodobnie ze on sie zepsol dokladnie w momencie, w ktorym padles w "dziury", ta
sytuacja po prostu uprawdopodobnia, ze vac gdzies ucieka. przy bardzo malym wycieku podcisnienie
nie bedziesz odczuwal zadnych problemow z silnikiem, ale tempomat juz nie dziala. czekamy az
odczytujemy bledy i zobaczymy ;)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej