Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

Prośba o pilną pomoc - problem z tempomatem

(1/3) > >>

Rob_W:
Witajcie,

W ostatnim czasie jadąc w mgle wpadłem w dziurę (jak ja kocham nasz drogi po zimie ....) i nagle zobaczyłem komunikat "cruise not available". Po wyłączeniu i włączeniu silnika komunikat zniknął, ale wcale nie działa tempomat - najczęściej pokrętło i przyciski wcale nie działają, a jeżeli już to kilka sekund po próbie włączenia tempomatu pokazuje się komunikat "cruise control cancelled". Wg instrukcji powinno się wyczyścić błędy w komputerze, ale może jest jakiś inny sposób? Np wyłączenie bezpiecznika w celu a'la resetu? Czy ktoś miał już taką sytuację?

Z góry dzięki za pomoc!     

kogutki:
Hej, jezeli nie masz zadnych innych obiawow niz brak tempomatu, to obstawiam ze cos w systemie wakuumowym sie
zepsol w momencie, w ktorym padles w dziure. Najlepszym sposobem jest odczytanie bledow, jak chcesz mozemy
sie umowic i ja ci odczytam bledy na skanerzy. Sprawdz rurki pcv odpowiedzialny za podcisnienie.

Rob_W:
Jeżeli miałbyś w tym tygodniu chwilę na spotkanie, to byłbym bardzo wdzięczny  :-K
O których rurkach piszesz - da się je jakoś namierzyć bez użycia podnośnika? :)
W następny weekend zrobię ca. 900-1000km i tempomat zdecydowanie by się przydał :)

zadek07:
Ja tez mam problem z tempomatem, tzn z boku da sie go wlaczyc niby pisze "cruise control on" ale wogole nie reaguje reszta przyciskow czyli reset cancel + i - jak kupilem auto juz tak bylo, elm327 zadnych bledow nie pokazuje, podejrzewam ze tasma jest walnieta albo trzeba go aktywowac IDS albo nie wiem co

Rob_W:
U mnie tempomat od samego początku działał jak złoto (zresztą jak cały X :) ), ale po tej ostatniej dziurze coś mu się pokręciło  ??????

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej