Autor Wątek: Ogrzewanie przedniej szyby  (Przeczytany 22104 razy)

wojt

• Gość
Ogrzewanie przedniej szyby
« dnia: Luty 02, 2011, 11:36:18 am »
Czy może mi ktoś wytłumaczyć zasadę działania ogrzewania?Bo jakoś nie widzę specjalnie innego rozmrażania po włączeniu,poza 100% nawiewem? ??????

seba_xj

• Gość
Odp: Ogrzewanie przedniej szyby
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 02, 2011, 13:26:41 pm »
A masz widoczne druty grzejne?

TYGRYS3

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 02, 2011, 13:51:45 pm »
w przedniej szybie  ??????

Offline kogutki

• JCPF Club Member
  • Forumowicz Daimler
  • free milk for free cats
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 02, 2011, 14:50:29 pm »
jezeli masz zamontowana podgrzewana przednia szybe, to po wlaczenie "DEF" (12) powinna sie wlaczyc automatycznie
i widac w szkle jak wokol drutow dziala. czasem sie zdarza, ze pojedynczy paski nie dzialaja. takze powinnies miec
przycisk "F" (11) na konsoli, z ktorym niezaleznie mozesz wlaczysz przednia szyby. ogrzewania szyb dziala tylko
przy wlaczonym silniku.

jezeli masz opcje ogrzewania przednia szyba, to panel wyglada tak (jezeli nie masz zamontowana, to wyglada jak
pod poz. 16:

Intruz

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 03, 2011, 16:58:42 pm »
a ja mam przycisk ogrzewania przedniej szyby, ale nie widze w niej żadnych drucików...To sa takie druty jak w tylnej szybie?

Tajfunek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 03, 2011, 17:11:04 pm »
To są cieniutki druciki, pionowo zatopione w szybie, prawie niezauważalny.

rodger

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 03, 2011, 17:32:24 pm »
Cienkie druty chyba z wolframu, są między dwiema szybami idą od góry do dołu w odstępie około 2mm. Na bokach nie ma ich w odległości około 5cm od słupka więc widać czy szyba jest z systemem czy nie. Szyba podzielona jest na dwie strefy, przewody są na słupkach pod osłonami odpowiednio do prawej i lewej części po dwa. A zasada działania: prąd, opór, temperatura :)

wojt

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 04, 2011, 11:39:59 am »
Również mam przycisk,ale nie widzę żadnych drucików,ani specjalnie lepszego odszronienia szyby w mrożne dni ??????
Rozumiem,że jest ogrzewana elektrycznie?

rodger

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 04, 2011, 12:00:50 pm »
Elektrycznie :) jak grzałka :) Sprawdź numer na szybie i porównaj z resztą, bo znając życie, kiedyś pękła sobie szyba i właściciel ze względu na oszczędność kupił szybę bez grzania. Mam taniego gościa od szyb w okolicy Krakowa, który dojeżdża do klienta na wymianę :)

Whisnia

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 04, 2011, 20:21:26 pm »
cieniutkie druciki wiadać na bank jak się dobrze przyjżycie, samochód ma/miał tę opcję jak na desce rozdzielczej macie symbol ogrzewania szyby z literką "F" czyli Front (przenia). ja miąłem sytuację, że nie działało mi pół szyby (akurat po stronie kierowcy). Ostatnio się do tego zabrałem i odkręciłem plastikową osłonę na pierwszym słupku. Jeśli szyba jest z ogrzewaniem na jej bocznej krawędzi w dolnej części widać metalową blaszkę, która jest stykiem. Ja swoją dokładnie oczyściłem i zaczęło działać.
P. S. Efekt działania widać dokładnie, gdyż widoczne są dokłanie takie odmrożone (odparowane) paski jak na tylnej tylko pionowe

BOGDA

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 15, 2011, 12:18:54 pm »
a jezeli ja nie mam drucików na przedniej szybie - chos szyba ma logo jaguara -a na dole zamiast metalowych blaszek mam dwa otworki - widać w głębi dwa "styki" druciki  to czy to też efekt złego wstawienia szyby przez poprzedniego właściciela ?   

BOGDA

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 15, 2011, 12:22:54 pm »
a może brak tych blaszek na dole powoduje brak połączenia a szyba ma druciki ? piszecie że są prawie niewidoczne moze ja sie słabo przygladam mozna to jakoś inaczej sprawdzić ? mam s-type 3.0 benzyna

Qwerty256

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 15, 2011, 12:56:22 pm »
moze byc szyba od Jaguara ale bez grzania :) ktos mial stluczke, przyoszczedzil ale kupil orginal, no ale bez grzania juz, albo nie bylo zgrzaniem alboco :) takie paseczki na pewno zauwazysz jak sie przyjrzysz, wiec jak nie widzisz to nie masz :)

BOGDA

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 15, 2011, 15:50:59 pm »
przyjrzałam sie dokładnie od środka je widać  są .... ale jak sprawdzić czy ogrzewanie szyby działa ? nie mamy juz mrozów ...

rodger

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 15, 2011, 15:55:10 pm »
Ściągnij osłony na słupkach przy szybie (te ze skóry) tam masz połączenie przewodów do szyby, sprawdź po prostu miernikiem czy płynie prąd i czy szyba daje opór, po tym już wszystko będzie jasne.
P.S.
Szyba ma podzielone grzanie na prawą i lewą więc po dwóch stronach sprawdź.