Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
Krótkie pytanko o parktronik.
Maphius:
Chodziło mi o to, że jest dźwięk po przyłożeniu ucha bezpośrednio do czujnika na zderzaku (sposób sprawdzenia czujników opisany w poprzednich postach) natomiast wewnątrz samochodu w trakcie cofania nie ma żadnego ostrzegawczego dźwięku, a bardzo bym chciał by był ;)
BlackV6:
to zmienia postać rzeczy :) sprawdz wtyczki przy czujnikach lubią sie zabrudzić , albo modul padł !
bosniak:
Ja mam taki problem z PDC przód i tył, że jak wrzucam wsteczny to jest kilka sekund sygnał ciągły a potem nic. po przyłożeniu ucha do każdego z osobna słychać charakterystyczne cykanie przy wszystkich z tyłu, mniemam, ze pracują, ale w kabinie nie słychać dźwięku, natomiast z przodu tylko jeden zew. od kierowcy cyka, a pozostałe nie. przekładając ten jeden przedni w pozostałe wtyczki też cyka, a pozostałe nie, więc prawdopodobnie uwalone sa 3 przednie? Dlaczego w takim razie skoro tył jest ok nie sygnalizuje zbliżania do przeszkody? Na panelu nad głową mruga kontrolka na czerwono.
Jaguar Parts:
Wystarczy jeden czujnik uwalony aby cały system nie działał. Mam takie czujniki na sprzedaż. Jak coś to pisz na PW.
adas69:
Witam wszystkich. Odświeżam wątek, żeby nie zakładać nowego.
Od czasu zakupu X-a, to już 2 lata, nie działał mi parktronic. Tylny działał jak chciał, od czasu do czasu, aż w końcu przestał działać i przy każdym zapięciu wstecznego było słychać tylko ciągły sygnał. Natomiast przedni nie działał w ogóle. W przednim zderzaku jeden z czujników był walnięty i to właśnie jego obwiniałem o zakłócanie całego systemu. W zeszłym tygodniu oddałem X-a do lakierni i postanowiłem przy okazji ściągniętego zderzaka w końcu zmienić zepsuty czujnik (przy okazji podziękowania dla Jaguar Parts za szybką wysyłkę) :)
I teraz tak, z wszystkich czujników po przyłożeniu ucha, słychać charakterystyczne pikanie, ale przy zapięciu wstecznego, w kabinie dalej słychać tylko ciągły sygnał. Natomiast z przodu działa poprawnie tylko lewa strona, przy zbliżaniu się do przeszkody prawą stroną parktronic nie reaguje i jest cisza.
Gdzie szukać rozwiązania problemu? Jakiś reset? Komputer? Ma ktoś jakiś pomysł?
Pozdrawiam i przy okazji, Wesołych Świąt wszystkim życzę, sukcesów, zadowolenia z kotów i braku awaryjności w 2014 ;)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej