Dział Techniczny > Technika ogólna, Literatura

Spalanie

<< < (11/35) > >>

lysyyy:
Kolega zapewne jest typowym "dresem" który nie chce chociaż w trakcie jazdy być postrzeganym jak CIOTA  :-gwizd Dlatego zawsze po jeździe jeszcze spuszcza trochę paliwa, żeby wszyscy widzieli, jak to dużo tankuje na stacji  :-hehe
A tak na serio to kolega patricos ma chyba problemy z postrzeganiem otoczenia i zaakceptowaniem ludzi, którzy nie muszą katować samochodu, żeby czuć się męsko...

tomek1212:
Korzystając z tematu to ile wam teraz palą auta w zimie ?
Mój XJ40 3,2 w mieście na krótkich trasach (2-3km) mieści się w granicach 30l/100km.

Goliat83:
Jako ,że ostatnio dużo jeżdżę w celu sprawdzenia silnika( jest po wymianie) muszę podzielić się informacją na temat spalania mojego S-typa 3.0. Na trasie przy 110 km/h niewiarygodne 7.8 :-za  za to w mieście przy tej pogodzie nawet 17 :-cry. Wskazania wg komputera oczywiście.

tomasz:

--- Cytat: Goliat83 w Styczeń 25, 2013, 00:09:01 am ---Jako ,że ostatnio dużo jeżdżę w celu sprawdzenia silnika( jest po wymianie) muszę podzielić się informacją na temat spalania mojego S-typa 3.0. Na trasie przy 110 km/h niewiarygodne 7.8 :-za  za to w mieście przy tej pogodzie nawet 17 :-cry. Wskazania wg komputera oczywiście.

--- Koniec cytatu ---

podobnie , z tym że miasto to krótkie odcinki

Artek123:

--- Cytat: tomek1212 w Styczeń 24, 2013, 23:36:25 pm ---Mój XJ40 3,2 w mieście na krótkich trasach (2-3km) mieści się w granicach 30l/100km.

--- Koniec cytatu ---

To normalny rząd wielkość spalania dla auta na tak krótkich odcinkach w zimie w przeliczeniu na 100 kilometrów...
Dodam jeszcze że pewnie jedziesz bardzo spokojnie, bo wszystko zimne (silnik, skrzynia) i oczywiście ślisko  :)
Kiedyś gdzieś wyczytałem że własnie do póki silnik nie zacznie łapać temperatury (czyli przez pierwsze kilka kilometrów) w zależności od pojemności to spalanie w przeliczeniu na 100 kilometrów wychodzi w granicach 20-50 l/100km.

Co do spalania jeszcze to mój kocur (S-type 3.0) spala średnio od ok. 10-22 l/100km w zależności od stylu jazdy i czy to trasa/miasto. Wyliczane nie z komp. tylko ilość przejechanych kilometrów i paliwa jakie trafiło do baku  :)
Dokładniej prezentuje się to mniej więcej tak:
- tylko miasto gdzie np. często się śpieszę ok. 20-22 l
- tylko miasto spokojnie ok. 13-14 l
- tylko miasto średnio ok. 15-16 l
- tylko trasa ,,szybko" ok. 14-15 l
- tylko trasa spokojnie ok. 8 l
- tylko trasa średnio ok. 10-11 l
- średnie spalanie trochę miasta, trochę trasy ok. 11-12 l

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona