Dział Techniczny > Technika ogólna, Literatura
Spalanie
aru:
Kiedyś był taki wątek dotyczący spalania naszych kotów. Myślę, że warto odświeżyć temat. Często nowi chcą wiedzieć ile spalają Jaguary i najczęściej słyszą: "o to nie pytaj", lub "pali tyle ile wleję" itp. a myślę, że wiarygodna informacja każdemu się przyda.
Osobiście używam i bardzo sobie chwalę www.motostat.pl
Wprowadza się każde tankowanie i system wylicza spalanie i robi różne statystyki, m.in: spalanie na oponach letnich i zimowych, w mieście i poza, w zależności od paliwa, spalanie w różnych stylach jazdy, itp. Na razie jest tylko kilka jaguarów, więc trudno o opinie ile średnio palą, ale im nas będzie więcej tym bardziej wiarygodne będą dane.
Średnie spalanie można dodać do podpisu - jak niżej.
Link do mojego: http://www.motostat.pl/vehicle-stats/20842
Jeśli podawanie takich linków jest zabronione to proszę administracje o usunięcie wątku, ale mam nadzieję, że to nie jest łamanie regulaminu i może ktoś będzie chciał skorzystać.
Michal_C:
Mi nie jest potrzebny motostat. Wiem, ze mi pali 20 litrow w miescie (czasem 25, czasem 18). Na trasie okolo 12. Nie sadze, by to mialo jakies znaczenie. Wazne sa przedzialy, bo kazdy jezdzi inaczej, kazdy ma inny samochod *(patrz-byly stype Dorszesia). :-tylko
lysyyy:
Michal_C "u Was" jest trochę inaczej... Inny jest przelicznik zarobków do paliwa, a i inny jest w Polsce. Moim zdaniem, dla osób chcących kupić Jaga w Polsce, takie informacje będą bardzo przydatne. Tutaj są inne realia :-gwizd
Mój XJR x300 z całego okresu użytkowania ma 18.94l/100km
Na trasie potrafię zejść do 9,6l/100km przy jeździe emeryta, a w mieście, przy małych korkach - ok 20l/100km. W zimę jest trochę więcej: 21-22l/100km w mieście, na trasie 12-13l/100km.
Bazyli:
To i ja się przyznam. Miasto 22l/100km, w trasie normalnie 12l/100km na emeryta doszedłem nawet do 10,7l/100km. Mieszanka z trasy z miastem daj około 14,1l/100km. Ale silnik leciwy bo z 1994 roku :-gwizd
Konradop:
To i ja napiszę :)
Średnia miasto - 15.5 - 17.0 l/100km LPG (jezdze po Krakowie ...) przy normalnej jezdzie,
jak sie bardzo postaram jezdzic EKO to najmniej w miescie 14,5 ale tak sie jezdzić nie da !!! (samochodem z 3.0 i tego nie używać >:D ),
jak sie postaram w drugą stronę to 22-24/100 to też zadna sztuka :-gwizd (ale ile zabawy :-yipee :-V )
Trasa - raz mi sie udało na odcinku ok 300 km zrobic srednią 7,6 jeszcze na PB ... ale nie przekraczałem 110 km/h i ogólnie jazda jak emeryt ...
normalnie trasa ok 10-12 LPG
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej