Dział Techniczny > Technika ogólna, Literatura
Spalanie
aru:
Dzięki za odzew.
Mój XK8 4,2 średnia z całego okresu użytkowania 15,23 (przewaga miasta). Jazda spokojna, ale nie emerycka, bez gonienia do każdych świateł, ale kiedy trzeba przyspieszyć budzę bestię ;)
Miasto średnia 18,2 (Warszawa), ale przedzał od 15 do 20.
Trasa 10,5
Najmniejsze spalanie w trasie 8,52 na odcinku 200 km po trasie katowickiej przy 130 km/h na tempomacie (V śr. z komputera 105 km/h).
Michal_C: Dla jednych spalanie nie ma znaczenia, dla i innych ma i właśnie dla nich takie informacje będą bardzo pomocne:
- przy decyzji o kupnie Jaga
- przy porównaniu - może cos nie tak z silnikiem
- a może trzeba jeździć mniej dynamicznie :-gwizd
Kupując moje cudo liczyłem się z dużym spalaniem. Niestety mam takie zboczenie, że lubię różne statystyki i wiedzieć ile pali.
Bottom line is: Nie ważne ile pali, ważne że :-tylko A najważniejsze, że w ogóle pali i żeby palił jak najdłużej! :-super
Pozdrawiam serdecznie.
Michal_C:
Panowie, moze sie zle wyrazilem. Mi chodzilo o to, ze nie ma znaczenia dla kupujacego czy samochod pali 20 czy 23 litry. Bo po kupnie sie moze okazac, ze wyjdzie i 25. Powinno sie uswiadomic - krotko i jasno, ponad 20 litrow w miescie, i okolo 12 na trasie.
Zaloze sie, (wiem z wlasnego doswiadczenia), ze jak ktos przeczyta, ze 4.0 sport r6 spali u kogos na trasie 9,6 litra, to tak bedzie kalkulowal potem. No i sie po kupnie moze rozczarowac.
Wiem, ze w UK jest inaczej, nie bylo moja intencja porownywanie obu krajow (to juz bylo :-gwizd ). Po prostu poddaje w watpliwosc sens takich stron, co kalkuluja spalanie co do 1/10 litra - w odniesieniu do ludzi, ktorzy chca kupic Jaguara. :-tylko
Pavel:
Mój na trasie średnio spala 11-12, ale jadę jak chcę ;D a jak chcę oszczędnie to i 10. Po mieście rzadko jeżdżę, ale bez korków i szaleństw nie więcej niż 20
naughtycat23:
Mój średnio spala 20 litrów w mieście wychodzi jakieś25-28 litrów na trasięmiędzey 14 a 17
Whisnia:
Moja eseczka 4,0 V8 pali 16-17l gazu w Krakowie (benzyna 15-16l) na trasie 10-12l (tak samo benzyny jak lpg), w cyklu mieszanym 14-15l
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej