Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
Temperatura silnika 2.0D
mdduch:
witam mam ten sam problem mieszkam w madrycie i tutaj nie ma ekstremalnych temp.kupiłem kicie przed rokie i silnik dogrzewal sie prawidłowo po wycieku koło termostatu przestał .wymieniłem termostat pompe i czujnik i bez zmian.na postoju dogrzewa sie bez problemu temperatura spada podczas jazdy. podejrzewam ze posiada drugi termostat.silnik diesla powinien byc dobrze dogrzany.to nie jest normalne.po nowym roku odstawiam kicie do medyka zobacze co wybada pozdrawiam
Innowierca:
Pytałem się nawet człowieka, który pracuje w serwisie Jaguara i prywatnie jeździ x-type 2.0d. Też twierdzi, że tylko przesłona rozwiązuje problem.
muttley:
osłona albo webasto które ostatnio jakimś cudem zaczeło znowu mi działać... kot sam sie psuje i sam sie naprawia
askom:
W moim 2.0d tez temperatura rosnie do połowy tylko jak auto bardzo dlugo stoi na parkingu czy w korku.
Gdy ledwo nim rusze temp spada . Na duzych mrozach przy wiekszej predkosci momentami az mam wrazenie ze wskazówka jest na minimum - niebieskim polu. Pytanie tylko czy te silniki na tym nie cierpią ? czy zuzycie paliwa nie jest wieksze na niedogrzanym silniku ? Kotek sie rozchoruje i znów wizyta u weterynarza ?
Innowierca:
Temperatura silnika jest bardzo ważna dla bezpieczeństwa całego auta. Jest określona wartość robocza, w której silnik działa prawidłowo i każde odstępstwo czy w górę czy w dół jest niedopuszczalne. Samochód na 100% spala więcej paliwa gdy jest niedogrzany, poza tym olej nie ma odpowiedniej temperatury, czyli gorsze jest też smarowanie. Polecam przysłonięcie ponad połowy chłodnicy w zimne dni - wtedy wszystko jest OK ( o ile jakiekolwiek przysłanianie chłodnicy powinno być "OK").
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej