Dział Techniczny > XK8/R (1996 - 2006, jako x100), XK (2007 - 2015 jako x150)
"Myszkowanie" samochodu
Zwierzu:
Oki, czyli powinienem zrobić dwie rzeczy:
(1) pojechać na przegląd geometrii zawieszenia
(2) wymienić opony (bo jak łyse to i tak trzeba wymienić)
Opony są typu zalecanego przez Jaguara (Pirelli P-Zero Direzionale) i mają ciśnienie po około 2 bary.
Dziękuję wszystkim za komentarze, wygląda na to, że coś nie tak mam z zawieszeniem -
sprawdzę i dam Wam znać.
qbaty:
Na pewno warto sprawdzić zawieszenie.
Ale pamiętaj, że opony o szerokości 245/255 to bardzo dużo na nasze "wspaniałe" drogi. Być może będziesz musiał się do tego przyzwyczaić.... Ja też na codzień jeżdżę Mondeo, w którym latem ma założone kółka 18 cali o szerokości 225 - pierwsza przejażdżka to był szok ;) I muszę potwierdzić, że sporo zależy od opon. Po wymianie dość zużytych Fuld na wspomniane już przeze mnie UniRoyale znacznie się poprawiło - samochód znacznie mniej "myszkuje". Pamiętaj też o odpowiednim ciśnieniu - np. Ford do opon 225/40R18 (takich ja ja mam) zaleca bardzo wysoką wartość - nawet do 2,9 atm. na tyle.
Robson:
Duży wpływ na jeżdżenie po nierównych drogach ma szerokość opony i jej wysokość. Im mniejsza wysokość opony tym koło jest sztywniejsze i dziury będą bardziej odczuwalne. Niezapominajmy, że opona po części też działa jak amortyzator.
tomz:
sprawdź jak się prowadzi na idealnie prostej, nowej nawierzchni
mojego na oponach 255 na płaskim, nowym asfalcie prowadzę jedną reka przy ponad 200 km/h
natomiast na "normalnej" polskiej drodze, często walczę z kierownicą już przy 100/120 km/h
na zimowych 225 zdecydowanie lepiej
moim zdaniem ewidentnie wina opon tzn. szerokości i profilu
jechałem swego czasu - na zmianę z kolegą - nissanem 200sx i focusem - nissan miał szerokie opony i niski profil a focus tdci, zwykłe 195 - powiem szczerze, że z ulgą wracałem za kierownicę forda
w nissanie każde wyprzedzanie w koleinach (mimo ponad 230 KM) było dużym wyzwaniem i wymagało koncentracji
a focusem z tą samą prędkością nie miałem żadnych, ale to żadnych problemów
podsumowując - to myszkowanie może być całkiem typowe i normalne :)
a już na koniec powiem, że miałem u siebie ciśnienie 2,3 i wydawało mi się "kapciowato" - dodmuchałem na 2,5 i prowadzi się dużo łatwiej ;D
jarek-jerryjag:
Myszkowanie to znaczy samochód skacze zmienia linie?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej