Dział Techniczny > XK8/R (1996 - 2006, jako x100), XK (2007 - 2015 jako x150)
"Myszkowanie" samochodu
jannaf:
Ja mam 2,2 bara i myszkuje ???
czapka:
W sprawie opon to mieli rację ale co do reszty to raczej nie bardzo.
Po pierwsze to nie mając danych nie powinni się za to wogóle brać, bo ustawiając na oko można zrobić gorzej niż jest.
Po drugie, stwierdzenie że odchyłki w geometrii nie mogą wpływać na tor jazdy w żaden sposób, dla mnie dyskfalifikuje takiego fachowca.
Po trzecie, o ile dobrze pamiętam to XK nie ma regulowanego kąta wyprzedzenia sworznia zwrotnicy.
Ale najważniejsze, że już nie myszkuje. Myszkujący kot - fuj ;D
Zwierzu:
Oni mieli taką śmieszną elektroniczną maszynę, która miała dane na temat ustawień JAG XK8/XKR w wersji USA/Mexico/Canada (NAS). No i odchyłki od normy, jakie wyszły były minimalne - mam lekko zwichrowany kąt wyprzedzenia, była lekko zwichrowana zbieżność, jest lekko przestawione tylne prawe koło. Zamieszczę raport z tej maszyny.
Jedyny mechanizm regulacyjny jaki panowie znaleźli dotyczył zbieżności. Do pozostałych kątów - nic nie zlokalizowali (być może tak jak pisałeś - po prostu nie ma możliwości regulacji w tym zakresie).
Ale stwierdzili, że te odchyłki są tak minimalne, że można dać spokój i pomykać autem tak jak jest.
Zrobię skan raportu i wkleję na foro - może ktoś, kto lepiej zna się na zawieszeniu potwierdzi, czy panowie mieli rację.
Pozdrówka,
V12:
--- Cytat: Zwierzu w Wrzesień 02, 2008, 22:14:34 pm ---Powiedzieli, że takie ciśnienie nadaje się do jazdy po gładkim betonowym torze z prędkością 250 km/h. Ale zupełnie nie ma zastosowania przy jeżdżeniu po polskich, nierównych drogach.
--- Koniec cytatu ---
Stąd moje pierwsze pytanie...
Wracając do geometrii tylnego zawieszenia, można regulować kąt pochylenia koła zmieniając podkładki pod półośką.
Zwierzu:
Tutaj są wyniki badania geometrii. Wyraźnie widać:
(1) przekroczony kąt wyprzedzenia dla przedniego zawieszenia
(2) prekroczony kąt pochylenia tylnego prawego koła
(3) wyregulowaną przez mechaników zbieżność - moim zdaniem całkiem nieźle.
Wydruk jest w miarę samoopisujący:
Dajcie znać czy można coś zrobić z wartościami, które są przekroczone? Czy to poważne sprawy? Np - Jagoholic - czy dla takich wartości pochylenia tylniego koła warto zmieniać podkładki na półośce?
Pozdrówka
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej