Autor Wątek: Kupiłem Jaga na maskę jak go porządnie zamocować i jaka odległość?  (Przeczytany 11854 razy)

Offline Dominiko19

• Forumowicz Executive
Kupiłem statuetkę, nie wyrób garażowy który ponoć jest źle odlany,widać łączenia i po jakimś czasie zaczyna rdzewieć. Wiem że są różne odległości montowania do każdego modelu. Proszę o podanie odległości od początku maski do początku podstawy. Jak przewiercić te otwory,jakim wiertłem żeby czegoś nie zniszczyć. Czekam na pomoc. Niżej fotka tej statuetki. Pozdrawiam

http://img252.imageshack.us/img252/3443/aimg2463.jpg
Kocia moc :)

Offline kogutki

• JCPF Club Member
  • Forumowicz Daimler
  • free milk for free cats
Odp: Kupiłem Jaga na maskę jak go porządnie zamocować i jaka odległość?
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 18, 2009, 14:06:18 pm »
zobacz tu: http://jaguarclubpoland.net/forum/index.php/topic,1030.0.html

..."leaper" sie montuje 4 7/32 inches od tablice i powinno byc tak zamontowany, ze w razie wypadku nie robil nikomu krzywde...

do montazu wystarczy zwykly, ostry wiertlo do metalu. zanim zaczynasz oznac dokladnie miejsce na dziury,
tloczac lekko miejsce otworu, zebys wiertlem nie jedziesz po calej masce. nowego otworu nalezy zabezpieczyc
gruntem antykorozyjnym.

Offline Dominiko19

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 18, 2009, 14:34:29 pm »
A jaki to ten grunt? To poprostu tak się nazywa?

Offline kogutki

• JCPF Club Member
  • Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 18, 2009, 14:54:06 pm »
farba antykorozyjna, obojetnie jaka tak naprawde. miedzy maska a figurka montuje sie jeszcze uszczelka,
najciescie taka gabka, powinno byc przy figurce.

Offline Dominiko19

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 18, 2009, 15:00:03 pm »
Acha o.k no uszczelki niestety nie ma. Ale dziękuje bardzo za pomoc :)

Offline kogutki

• JCPF Club Member
  • Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 18, 2009, 15:08:12 pm »
to wez cienka uszczelka kompresyjna. a gdzie kupiles ta figurke bez uszczelek ?

Offline Dominiko19

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 18, 2009, 15:34:14 pm »
A to braciak mi załatwił przez internet od pewnego gościa,a uszczelek ponoć w oryginale nie ma :D. No mniejsza. Pozdrawiam

Offline kogutki

• JCPF Club Member
  • Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 18, 2009, 15:42:45 pm »
no to zalezy co sie rozumie poprzez "orygynal" bo jaguar nie zamontuje statuetek (zamontuja ich dealerzy
oraz importerzy) a bez uszczelek zamontowali w fabryce dawno dawno temu. nie znam obecnych producentow,
ktory nie dodaja uszczelek (gabkowych albo poliuretanowych) pod figurke.

Offline Choina

• Moderator Globalny
  • Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 18, 2009, 15:48:25 pm »
Ja powiem szczerze, że nie widziałem nigdy tej statuetki sprzedawanej z uszczelką czy gąbką.
Są na allegro sprzedane z gąbką ale chyba w komórce je rzeźbią.
Jest XE MY20, XJ6 1995
By³ X350 Sovereign 4.2 Long 2005,  X350 SuperV8 2003, X-Type 3.0 2004 i 2007, X300 Sovereign 4.0 1997, X308 Sovereign 1998, X300 Tuning Arden 4.0 Manual 1996

Offline kogutki

• JCPF Club Member
  • Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 18, 2009, 15:58:20 pm »
arden oraz s-design maja uszczelki poliuretanowy pod podkladka, niewidoczny zamontowany. figurka louis ma
uszczelka gabkowa. co do jakosci figurke z gabowata uszczelka (louis) to nie roznia sie ona w wykonaniu od
ardena, tylko ze nie ma podstawa bezpieczenstwa. wydaje mi sie, ze warto uzywac uszczelke.

Offline Choina

• Moderator Globalny
  • Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 18, 2009, 17:47:34 pm »
Kogutki trafiłeś na tego co miał w ręce leapera Ardena. Bardzo mi na tym zależało, żeby mieć statuetke Ardena. Skoro mam auto po nim to chciałem mieć również jego statuetke. Cena nowej brutto do zapłaty 300 Euro. W końcu trafiłem taką na ebay.de, podjarany jak woźny wakacjami że udało mi się kupić ją za 8 stówek. Musiałem walczyć o nią do ostatnich sekund, takie zainteresowanie było.

Niestety po rozpakowaniu czar prysł. Tak kiepsko wykonanej statuetki jeszcze nie widziałem. To że prawa rączka zniekształcona to pryszcz, bo prawie każda ma w tym miejscu łączenie form, ale szlifierką podcięta podstawa z przodu i z tyłu wyodrębniono ogon kocurowi. Podstawa na jedną (za każdym razem) wypadającą kulkę. I tak wyglądał leaper za 300 Euro. Na całe szczęście, że sprzedawca zgodził się na zwrot i w plecy byłem tylko koszty wysyłki w obie strony. Byłem pewien, że to podróba o których przestrzega Jochen na stronie.

Za parę tygodni ktoś inny wystawił aukcję na identyczną statuetke. Przestrzegałem na forum przed zakupum jej. Kupił ją jakiś Niemiec, poczekałem jaki wystawi komentarz i wtedy napisałem do niego maila. Napisałem, że kupił podróbę...że ogon... że brzuch...że łapka. Niemiec zrobił takie  :o, podziękował za maila i ino szybko do Ardena po opinie. Jochen poprosił o zdjęcia statuetki na maila i wydał opinie: TAK, TO MOJA STATUETKA. JEST ORYGINALNA.  ;D ;D ;D

Przyznał, że takie były jego początki z leaperami i przerabiał "stałe" statuetki. Miałem taką "stałą" w ręce i Ardena dlatego piszę, że przerabiał tą z poniższej fotki. Właśnie tą co kupił Dominik.

Odcinał podstawę z przodu i z tyłu

Dopiero po 2006 roku Jochen zdecydował się robić statuetki od A do Z samemu. Wynikiem tego jest poniższy leaper. Zdecydowanie inny kot, inaczej podcięta podstawa i najważniejsza rzecz 2 kulki.

Także summa summarum Dominik możesz być dumny, że masz kota którego taka osoba jak Jochen Arden przerabiała w tysiącach sztuk  ;D
Jest XE MY20, XJ6 1995
By³ X350 Sovereign 4.2 Long 2005,  X350 SuperV8 2003, X-Type 3.0 2004 i 2007, X300 Sovereign 4.0 1997, X308 Sovereign 1998, X300 Tuning Arden 4.0 Manual 1996

Offline kogutki

• JCPF Club Member
  • Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 18, 2009, 17:56:56 pm »
choina, nie bez powodu pisalem, iz statuetka louis (ktora kosztuje ok 100 zl) nie rozni sie wykonaniem ardena ...

poczatkowo arden wymyslal wylacznie podstawe, na ktora wymontowal taniem kosztym importowana figurka
z dalekiego wschodu. obecna figurka nadal jest produkowana w azji, jedynie podstawa powstaje w niemczech.
ale za to z uszczelka  ;D

Offline Choina

• Moderator Globalny
  • Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 18, 2009, 18:02:18 pm »
A przyznam się szczerze, że nie zdążyłem zobaczyć uszczelki tak byłem wqrw..ny na tego leapera.

A teraz skupmy się na odległości leapera od grilla  ;D .
Jest XE MY20, XJ6 1995

oskioski

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 18, 2009, 18:08:24 pm »
jeśli chodzi o odległości , to profesorem  jest Optre i tylko on wie jak zrobić izbice z leapera

Offline kogutki

• JCPF Club Member
  • Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 18, 2009, 18:10:31 pm »
choina ooooo tak  ;) . 14,5 cm od grilla, standard ogolnie 4 7/32 inches od tablice.

oski, tylko nie tak jak optre, to moze lepiej od razu na dachu . . .