Witam!!
Też walczę z klimą. Z elektrykiem znajomym badaliśmy temat, podłączył się do sterownika klimy i....Za działanie klimy odpowiadają 4 czujniki temperatury, jakiś czujnik solarny (solar sensor), czujnik ciśnienia, czujnik regulacji temperatury(auto),czujnik wentylatora nagrzewnicy oraz moduł sterowania wentylatorem, który właśnie u mnie padł, i jeszcze jak pamiętam czujniki wentylatorów chłodnicy, niestety mój Kociak jest z 2001 roku a do 2003 jest inny schemat elektryczny, u mnie na przykład przekaźnik klimy to R6, JAGUAR X-type 3.0 V6 4x4.
PS. jak chcesz sprawdzić przekaźnik to, wyciągnij go ( u Ciebie R3 ) i połącz mostkiem dwa grubsze wejścia, klima powinna się załączyć ( nie trzymaj zbyt długo bo wywali zawór bezpieczeństwa ), a jeśli chcesz sprawdzić sygnałowy to podłącz małą żarówkę w pozostałe wejścia , po załączeniu klimy w aucie powinna się zapalić ta żarówka. Mniej więcej wygląda to tak.... po włączeniu klimy sygnał dociera do ECU , po przebadaniu wszystkich czujników, modułów, ECU wysyła sygnał na przekaźnik a ten do sprzęgła kompresora.Mam PDFy całej instalacji elektrycznej i kody błędów ale za dużo ważą i nie dało się przesłać. Powodzenia!!!