Witam wszystkich użytkowników forum! Postanowiłem się tu zarejestrować, gdyż nurtuje mnie kilka pytań dotyczących Jaguara X-type, a kto, jak nie jego użytkownicy, będzie w stanie mi na nie rzetelnie odpowiedzieć?
Przechodząc do rzeczy, chciałbym zakupić X-type'a (byłby to mój pierwszy Jaguar), jednak wpierw chciałbym się dowiedzieć o kilka rzeczy, które wypunktuję poniżej. Interesowałby mnie Jaguar z silnikiem benzynowym 2,5 lub 3,0 l, z manualną skrzynią biegów i tych wersji będą dotyczyły moje pytania.
1) Ceny tych samochodów w Polsce wahają się od 10 000 zł do 18 000 zł. Są jednak pewne wyjątki (ceny powyżej 25 000 zł) i one sprawiają, że mam pewne wątpliwości. Mianowicie chodzi mi o to, czy auta (w większości sprowadzone) w tym przedziale cenowym, to egzemplarze, którymi warto się interesować gdyż po prostu taka jest wartość tego modelu czy może są to szroty na kołach i przedział cenowy został utworzony przez fakt, że dużo takich złomów zostało sprowadzonych?
2) Jakie są realne spalania w poszczególnych silnikach? Pytam jedynie o silniki 2,5 i 3,0 l z manualną skrzynią biegów. Pytanie jest podyktowane tym, że spotkałem się z kilkoma bardzo rozbieżnymi wersjami podawanymi przez sprzedawców oraz "znawców" i była to rozpiętość od 7,0 l do ponad 20,0 l na 100 km w mieście i w obie granice ciężko mi uwierzyć. Pytam o Wasze doświadczenia z tymi silnikami, mając jednocześnie na uwadze, że w dużej mierze zależy to od stylu jazdy.
3) Jakie są koszty wymiany takich części jak sprzęgło, rozrząd czy inne elementy, które należą do kategorii tych droższych? Nie pytam o filtry, oleje i tym podobne, gdyż te informacje już sobie znalazłem.
4) Jak wygląda awaryjność wyżej wymienionych silników oraz całych aut? Zdaję sobie sprawę iż większość sprowadzonych egzemplarzy miała kręcone liczniki, więc liczę się z nieprawdziwym przebiegiem. Chciałbym jednak mieć ogólne rozeznanie w dziedzinie możliwych awarii i ewentualnych dodatkowych kosztów po zakupie.
5)To już ostatnie pytanie i raczej dość banalne ale wymarzyła mi się wersja z jasnymi skórami, z ciemnoszarymi obszyciami i z ciemnobrązowym drewnem na desce rozdzielczej. I tu rodzi się pytanie: co to za wersja Jaga? Jakiś Amerykaniec?
Dziękuję za zainteresowanie tematem i ewentualną pomoc. Mam nadzieję, że wkrótce dołączę do szczęśliwych posiadaczy Jaguara