Autor Wątek: Tłumik Magnaflow lub Flowmaster  (Przeczytany 21462 razy)

Offline Six

• Forumowicz Executive
Odp: Tłumik Magnaflow lub Flowmaster
« Odpowiedź #30 dnia: Kwiecień 18, 2015, 22:37:40 pm »
maras, jesteś pewny? Badałem temat w necie i na podstawie zdjęć stwierdziłem, że rura łącząca tłumik końcowy z przedostatnim jest zupełnie inna. Na żywo nie miałem okazji oglądać.

Mojżesh, mój X300 naprawdę solidnie brzmi z usuniętymi końcowymi i fabryczną resztą, więc jeśli zamierzasz zastąpić dolne katy Magnaflowem i usunąć rezonatory, to zdecydowanie pomyśl nad jakimiś końcowymi tłumikami (nawet fabrycznymi).

Piotrek666

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Kwiecień 20, 2015, 09:56:48 am »
Tak swoją drogą czy nie lepiej było by założyć cut out? Na ebayu trochę tego ostatnio widziałem

https://www.youtube.com/watch?v=CT8x9mMq3oU

Moj¿esh

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: Kwiecień 20, 2015, 10:19:46 am »
Moim zdaniem to już za dużo "kombinowania" każdy dodatkowy element w wydechu to rzecz problematyczna. Zwłaszcza cut-out który jest sterowany elektrycznie.

Wolę surową formę - rury i tłumiki niż swego rodzaju zawór. :)

Offline Six

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #33 dnia: Kwiecień 21, 2015, 13:22:35 pm »
https://www.youtube.com/watch?v=xPA9-8t6G50

Może to trochę pomoże. W filmiku najpierw jest dźwięk bez końcowych tłumików, a później też bez rezonatorów (z samymi katalizatorami). Trochę głośno :/

Moj¿esh

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: Kwiecień 22, 2015, 06:08:33 am »
Fakt głośno, dlatego na tył musi coś być jednak :D Ale trzeba brać pod uwagę to że na tym filmiku gość zdemontował wydech aż do samego katalizatora. Widać to jak liście wylatują spod auta gdy dodaje gazu.

Myślę że mogę zmodyfikować swoją koncepcję do 2 komorowych końcowych + 1 środkowy przelotowy. Taki eksperyment.

Offline Six

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #35 dnia: Kwiecień 22, 2015, 08:52:41 am »
W drugiej części filmiku jest napisane "No resonators, Straight from cats (side-exhaust)", więc ja to rozumiem tak, że wycięte zostały końcowe i rezonatory, a do dolnych katów dosztukowana rura wypuszczona pod progiem (side-exhaust) i stąd te fruwające liście ;) Na samym górnym katalizatorze pewnie brzmiałby jak samolot z II WŚ.

Środkowy przelot i 2 komorowe końcowe już wydaje się być rozsądniejszą opcją. Ogólnie nie przesadź, bo szkoda pracy i pieniędzy na zbyt głośne brzmienie. To jest Jaguar, nie BMW, nie może za bardzo hałasować :P

Moj¿esh

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: Kwiecień 22, 2015, 09:21:08 am »
Oczywiście, nie chcę żeby ryczał jak BMW wiejskiego tunera. Chodzi mi bardziej o fajny basowy pomruk, niezbyt krzykliwy do 2000 tys obr., a powyżej wiadomo.

Jeśli będzie za głośno to coś dodam, np wymienię tłumik środkowy na komorowy. Niestety to metoda prób i błędów :)

sonix001

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: Czerwiec 12, 2015, 20:35:46 pm »
Chciałbym też zmienić dźwięk swojego jaguara x308 .

Planuje wymienić wydech końcowy na wydech firmy  Magnaflow

orientuje się ktoś jaki będzie odpowiedni który wybrać ?

kakkiro

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: Czerwiec 12, 2015, 22:16:06 pm »
Mojzesh - skończyłeś już może?
jesteś z warszawy? chętnie posłucham efektu końcowego  ;)
pozdrawiam

sonix001

• Gość
Przeróbka wydechu X308 co myślicie ?
« Odpowiedź #39 dnia: Czerwiec 13, 2015, 20:38:59 pm »
Witam

Dzisiaj trochę dzisiaj  pokombinowałem z wydechem w swoim XJ 308 3.2

Co myślicie o takim dźwięku silnika ?

https://www.youtube.com/watch?v=js5ysjJ4Atc&feature=youtu.be

brys

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: Czerwiec 19, 2015, 18:18:30 pm »
Super, jeden z najlepiej brzmiących X308 jakie słyszałem! :-K

Ciekawi mnie jak słychać to środku powiedzmy przy 90 km/h, czy nie ma tzw. "drone" czyli takiego buczenia.

Offline NorbertN

• Forumowicz Executive
  • Jaguar X300 Sovereign 4.0
« Odpowiedź #41 dnia: Czerwiec 22, 2015, 20:48:25 pm »
Brys mozesz wrzucic dzwiek na youtube jak brzmi bez tych koncowych tlumikow?
========================
By³ Jaguar X-Type 3.0 High 2002 => By³ Jaguar X300 Sovereign 4.0 1996 => Mo¿e XK? :)

k-size

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: Czerwiec 22, 2015, 22:28:20 pm »
sonix001: wow, nieźle. na czym polegała modyfikacja?

brys

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: Czerwiec 23, 2015, 20:15:40 pm »
NorbertN, proszę: https://www.youtube.com/watch?v=Kt1G5PoTT2A
Zmiana jest naprawdę delikatna, także nie ma się czego bać, tylko wstawiać rury. Przy niektórych obrotach pojawia się bardzo lekki 'drone', czyli buczenie, ale naprawdę delikatny. Nauczony doświadczeniem dałbym tylko rury grubsze niż 50mm.

Ja swój wydech przerabiam dalej, aktualnie dołożyłem końcówki od XJR i wygląda to tak, delikatnie pogrubia też barwę dźwięku:
http://i.imgur.com/ePlwpbE.jpg

Byłem też dziś u znajomego robiącego wydechy porobić pomiary. Klamka zapadła i usuwam do kompletu te tłumiki przed tylną osią, a zamiast nich wkładamy dwa Magnaflow Glasspack o średnicy puszki 3.5". Dalej rura nie będzie szła nad wahaczem i wałkami, tylko pod tylnym wózkiem, tyle, że spłaszczona z 50mm na 40mm - oryginalne tłumiki też schodzą tyle poniżej wózka.
Na Magnaflow nie powinno być drone/buczenia, a jeśli będzie, to wspawamy tak zwane J-Pipes.

Dodam też, że wszystko robię tak, żeby nie modyfikować trwale samochodu, czyli żadnego cięcia i spawania oryginalnego wydechu, mocowań itd. - ma być tak, żeby w każdej chwili można było wjechać na kanał i zamontować fabryczny wydech, który jest w doskonałym stanie.

Pozdrawiam

Offline NorbertN

• Forumowicz Executive
  • Jaguar X300 Sovereign 4.0
« Odpowiedź #44 dnia: Czerwiec 23, 2015, 21:16:27 pm »
Hej. No tak tylko Ty masz x308. Ciekawe jak to bedzie brzmiec w mojej 4 litrowej x300. Tez chcialbym wzmocnic troche dzwiek, żeby był grubszy ale nie brzmial jak bmw ;)
========================
By³ Jaguar X-Type 3.0 High 2002 => By³ Jaguar X300 Sovereign 4.0 1996 => Mo¿e XK? :)