Zazwyczaj jak czegoś nie wiem, nie jestem pewien lub padła już odpowiedź nie zabieram głosu
.
Jest na forum obszerny temat na temat napędu w iksie przed i po lifcie. Tam są opisane różnice w "bebechach".
Dzwoniłem w 2 miejsca, m.in. do Lolka i oboje powiedzieli, że skrzynie pasują. Jak spojrzysz w JEPC nawet ostatnia skrzynia przedliftowa C2S49237 ma swój zamiennik. Ale jaki? To już tylko w ASO mogą powiedzieć. Przypuszczam, że będzie to tylko zregenerowana skrzynia C2S49237E i warunek że oddajesz swoją starą.
W moim iksie z 2004 roku Vin D994** skrzynia uległa awarii przy przebiegu 99800km. Z tego co pamiętam, nie ma tam żadnej wtyczki, ECU czy elektroniki. Jeśli wał i półosie w przed i polifcie są takie same, to co może rozłączyć napęd? Tak jak nie którzy piszą, że auto będzie tylko napędowe na jedną oś. Napęd nadal będzie na 4 łapy.
Maron jesteś w błędzie. Napęd w Iksie jest stały na 4 łapy. Rozkład mocy 40% przód i 60% na tył sprawia wrażenie że jedziesz autem tylnonapędowym. Moc ta jest zmienna i w razie uślizgu skrzynia może przekazać 80% na przód i 20 %na tył.
Pamiętam jak zaskoczyła mnie zima i wracałem do domu na letnich oponach z typowo letnim bieżnikiem. Przy podjeździe pod sporą górkę gdy już czułem że zaraz stanę, nagle poczułem że napęd przeniósł moc na przód i auto zachowywało się jak przednio napędowe. Czuć był że ciągnie do przodu, a nie jest pchane.