Witam, i też dodam że to jeden z najbardziej popularnych zapytań z najmniejszą zgodą co do odpowiedzi!!!!
Naturalnie, wszyscy inaczej myślą, i też zależy jakie ktoś ma ucho, np. ja lubię dużo bassu, ale nie wymagam wielkie subwoofery itd, byle był przyjemny dźwięk bez żądnych wibracji... matka zawsze mówiła nie słuchać tak głośno bo będziesz głuchy
....
Lubie SWOJĄ muzykę, nie to gu***
co przez fale radiowe dostarczają, ale radio w samochodzie nie chciałem odnawiać bo nigdy oryginalnie nie wygląda, a ja po concours-ach jeździłem tak że to ważne było że łatwo ukryć... i też tam gdzie kradną....
Mając Harman Kardon ze zmieniarką w moim, dodałem MP3 jukebox trzema sposobami...
1. z samego początku to wykryłem że można bezpośrednio audio od 3.5mm wyjścia, do wtyczki przy zmieniarce podłączyć, póki zmieniarka funkcjonuje. Czyli nagrałem tylko jedną CD 70minut ciszy w jednym pasie tzw. Track. Wtedy tylko raz na 70 minut przerywa zmieniarka na 1/4 sekundy bo wraca do początku płyty... a w między czasie grasz swoje MP3s przez radio tak jak zwykle. Bez płyty CD na chodzie opcja zmieniarki dalej jest, ale audio nie przepuszcza do radia. Chytrzy ci Alpine-owce..... ale i też w RangeRover z 2000 podobny system i jednakowo oszukałem. Dlatego że wskazuje wszędzie Digital to nie znaczy że napewno nie ma Analogowego podłączenia....
1. kupiłem taki adapter od incarpc.org dla PC do Alpine Mbus który był "prototype" jego własnego pomysłu (przed produkcją -to było w 1995-dzisiaj już nie produkuje do Jag wcale). Produkował on te same sygnały na Mbus DIN połączenie co zmieniarka, i wtedy radio uznaje że zmieniarka działa (pomimo że wymontowana) na CD1 cały czas (tak samo jak mój Grom Adapter w BMW5ce). Łatwo uruchomić było ale niestety po 6 mies. przestało coś działać... zdjęcia systemu na
http://xjr.maybeme.com/images/NeoXJR.htm2. Wykryłem że można dostarczyć sygnał MP3 bezposrednio do Ampa HK z tyłu. Trzeba też jakoś go uruchomić bez radia, czyli bezpośrednio 12v przez Relay czyli przekażnik kontrolowany przez pilota. Tym sposobem można siedzieć w wozie i osobno włączyć tylko Amp i przez 3.5mm od mp3 playera do Ampa z tyłu przekazać muzykę. Naturalnie radio zamknięte w tym czasie bo by się pokłócił.... ale można tym sposobem też radio używać jak sie chce.
Ta ostatnia opcja mi się bardzo podobała bo łatwa stosunkowo do załatwienia, i działała przez oryginalne głośniki, które nie są wcale takie straszne...
Co do radia bez HK to nie wiem, ale zawsze jest sposób jak człowiek pilny.... trzeba znaleść pilnego studenta elektroniki i się bawić !!!