Autor Wątek: Błąd przy próbie kalibracji/obniżenia zawieszenia jlr sdd  (Przeczytany 54 razy)

Offline ddamian97

• Aspirant
  • Kocham to forum
To mój pierwszy post tutaj, cześć wszystkim  :-bry

Mam problem z kalibracją pneumatyki w Jaguarze X350 4.2 V8 (2005 r.). Chciałem delikatnie obniżyć zawieszenie.
Korzystam z chińskiego, kupionego na aliexpress JLR SDD v164 i niebieskiego kabla Mongoose.

Problem:
Próbowałem obniżyć auto metodą z forum (wpisywanie zmienionych wartości). Proces przechodzi prawie do końca, ale przy finalnym zapisie zawsze wyrzuca błąd:

"Fault report

Failed to calibrate the air suspension unit.

System faults logged

Please re-attempt calibration considering the following:

The vehicle must be on flat, level ground.

Measurements must be made using tool number 204-484.

Measurements must be entered in millimeters."

(załącznik).

Brak jakichkolwiek błędów zawieszenia.

Co sprawdziłem:

Próby robione na podpiętym prostowniku.

Drzwi i klapa bagażnika zamknięte.

Próbowałem wrócić do serii, wpisując nominalne wartości (386 mm przód / 373 mm tył) ? błąd jest dokładnie ten sam. Próby po przejechaniu dłuższego dystansu, próby po nocy itd :) Wszystko co przyszło mi do głowy przed diagnostyką.

Łącznie wykonanych z 8 prób, zawsze kończy się tak samo w tym samym momencie.

Od czego zacząć diagnostykę? Czy to wina wersji v164 i chińskiego kabla, czy sterownik ASM może blokować zapis z innego powodu? Może któryś czujnik jest uszkodzony? A może kompresor? Niby wszystko działa fajnie, bo kompresor pompuje zawieszenie podczas kalibrowania, przy normalnym użytkowaniu również.

Z góry dzięki za pomoc  ;)
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 11:36:06 wysłana przez ddamian97 »

Offline PeterX

• Forumowicz Executive
  • X358L/4.2/2008
Odp: Błąd przy próbie kalibracji/obniżenia zawieszenia jlr sdd
« Odpowiedź #1 dnia: Dzisiaj o 15:32:04 »
Sprawdź zapisane błedy dot. zawieszenia, może jest coś z kompresorem etc, potem wyczyść wszystkie zapisane błędy, potem machnij procedurę pre geometry /jest w tej samej sekcji co kalibracja/  potem kalibrację. Jak nie pomoże to postaw od nowa moduł zawieszenia /istniejący  moduł/ i potem kalibracja. Jak nie pomoże to można zacząć wymieniać czujniki.... Panie Koshka :)
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 15:37:18 wysłana przez PeterX »