Dział Techniczny > XJ-40, XJ-81 (1986-1994)

wiosenny moj problem z jagusiem xj40

<< < (2/2)

Mr_Daimler:
nie wiem czy rozwiązałes problem ale zaryzykuje i napisze pare słów :)
miałem ten sam problem więc może coś pomogę. Zaczne od tego ze oryginalny płyn od wspomagania kierownicy w xj40 absolutnie nie jest czerwony. Mówie o tym w 100% oryginalnym płynie. Sam kiedys o to pytałem na forum i za bardzo nikt mi nie pomógł. Sprawdziłem w książce od samochodu i pisze jak wół: Castrol HSMO Mineral Oil - pół litrowa zielona buteleczka z ZIELONYM płynem w środku. Akurat byłem wtedy na urlopie w Polsce jak musiałem dolac i udało mi sie to znaleśc tylko w jednym sklepie internetowym, wiec kupilem i mialem przesyłkę na nastepny dzien. Jak wórciłem do Anglii pokazałem mechanikowi, specjaliście od Jaguarów ktory naprawia wyłacznie Jagi jakis 30 lat jaki płyn wlałem a on potwierdził że to ten. To płyn który został stworzony specjalnie dla rolls royców, bentlei i jaguarów xj40.
No ale skoro juz ktos ci kiedys błednie wlał czerwony to chyba powinieneś jeździc juz na czerownym sam nie wiem.
Co do wycieku, przede wszystkim sprawdź przewód z którego (zdaje mi sie) powraca płyn do pompy i on chyba jest od góry dostępny i widoczny. Tam jest zwykły zacisk. Jesli dobrze pamietam to tez jest przewód od dołu pompy, ktorym płyn jest tłoczony i tam tez jest zwykły zacisk. Mi tez po zimie zaczał ze wsząd ciec ten płyn, ale to tak grubo i  mechanik dokrecił te dwa zaciski (przy mnie to robił) i powiedział ze po ziemie to normalne. Dolałem potem płyn i mam spokój, czasem tylko zobacze dwie trzy krople tego płynu na moim miejscu parkingowym, ale to tyle co i nic. Poziom mniej wiecej cały czas ten sam bo sprawdzam a nic nie dolewam. Pozdro

maras:
zielony płyn do wspomagania posiada oryginalnie firma ford. Więc jeśli zaczęła się fuzja z forde to możliwe, że płyn już miałeś fordowski. I podejrzewam, że mimo tych samych parametrów fordowski płyn będzie dużo tańszy.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej