Autor Wątek: Wyciek z okolic skrzyni biegów  (Przeczytany 4513 razy)

wiadereczko

• Gość
Wyciek z okolic skrzyni biegów
« dnia: Marzec 06, 2010, 22:21:49 pm »
Witam
Dzisiaj zauważyłem wyciek z okolic skrzyni biegów (tak mi się wydaje). CO myślicie na ten temat jak temu zaradzić? Może ktoś miał coś podobnego.

Dodam że rok temu w serwisie wymieniali mi sprzęgło i koło dwu masowe, czy jest możliwe ze coś spieprzyli??

Załączam zdjęcia:

Offline strawinski

• Forumowicz Sovereign
  • Daimler Six
Odp: Wyciek z okolic skrzyni biegów
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 06, 2010, 22:36:06 pm »
Po pierwsze przedzwoń do nich i powiedz o co chodzi. Na takie operacje przecież dają jakąś gwarancje. Nie ma co tego lekceważyć.
Jak przedzwonisz lub podjedziesz do nich to zdaj relacje jak to tego podeszli. Z jakiego miasta to był serwis?
Jak tego nie zrobią to dokładnie umyj, odtłuść te miejsca i po krótkim czasie zobaczysz gdzie wycieka.

Tak w ogóle to trochę dziwnie się tej olej rozbryzgał, bo wygląda jakby było chlapnięte od dołu. Jak to przeszło na miskę skoro wyżej jest sucha? Niektóre przewody wyglądają jakby były mokre tylko od dołu. (może to złudzenie?)
« Ostatnia zmiana: Marzec 06, 2010, 22:43:30 pm wysłana przez strawinski »

wiadereczko

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 06, 2010, 22:52:36 pm »
Serwis był z Birmingham ( i szczerze troszkę się z nimi po-użerałem)

Miska jest wytarta po wymianie oleju którą właśnie robiłem ( sorki że nie dopisałem), a od dołu zachlapać się nie da bo jest plastikowa osłona, największe zgromadzenia wycieku są koło prawej strzałki i się roznoszą, ściekają do strzałki lewej

robertth

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 07, 2010, 00:17:59 am »
z tego co widać, to stawiał bym na uszczelniacz wału korbowego, ale to nie jest diagnoza...
tak czy inaczej, nie obędzie się chyba bez wyjęcia skrzyni  :-gwizd
tak swoja drogą, to zawsze przy wymianie sprzęgła powinno sie wymieniać uszczelniacze  :-W

nowicjusz

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 07, 2010, 10:42:59 am »
do nastepnej wymiany oleju w silniku zaopatrz sie w nową uszczelke korka spustowego lub cały nowy korek bo twoj albo mi sie wydaje albo juz kilkakrotnie był męczony-koszt niewielki a dzieki temu niebedzie problemu przy kolejnych wymianach oleju.

wiadereczko

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 07, 2010, 19:26:48 pm »
albo mi sie wydaje albo juz kilkakrotnie był męczony

Nie wydaje ci się klucz mi przeskoczył ale najmniejszego problemu z nim nie miałem i raczej powinien posłużyć spokojnie jeszcze z 3 latka

ale korek spustowy to nie jest rzecz która mnie martwi :), ta plama oleju pod skrzynią :'(

pah

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 07, 2010, 19:51:52 pm »
mam teraz podobny temat ale w benzynie, też jest zachlapana miska ale tylko od dołu, jeden z mechaników twierdzi że to uszczelka przy sprzęgle, być może jak ostatnio ktoś wymieniał to zostawił starą. w przyszłym tygodniu planuję kilka wizyt w tym też w aso, zobaczymy co powiedzą.

wiadereczko

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 08, 2010, 13:52:44 pm »
Zadzwoniłem dzisiaj do serwisu gdzie wymieniali sprzęgło w grudniu 2008 i opowiedziałem objawy.
Na dzieńdoberek stwierdzili ze za podniesienie samochodu i zdiagnozowanie usterki 55 funtów.

Odpowiedziałem łaskawie że to oni wymieniali sprzęgło to mogę wpaść kiedy chce i zobaczą co się dzieje.  :-super

Ale mając w pamięci wojnę jaką tam zrobiłem podczas wymieniania sprzęgła to nie sądzę że przyznają się do tego że może to być ich wina i naprawią za free :(. Coś czuje że bez zapłaty się nie obejdzie :-off :-off :-off

Offline strawinski

• Forumowicz Sovereign
  • Daimler Six
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 08, 2010, 15:53:00 pm »
Jak wiemy w Anglii prawa konsumenta działają  :)
Jak masz rachunek za usługę to leć do rzeczoznawcy (nie będzie to majątek) i niech wystawi opinię.
ale to w ostateczności. Najpierw do nich pojedź.