Dział Techniczny > XJ-40, XJ-81 (1986-1994)

Niedogrzewanie silnika

(1/5) > >>

MATriX335:
Witam
Podczas jazdy w mrozach jakie teraz mamy temperatura silnika nie przekracza nigdy 2 kresek od dołu a często jest nawet niżej. Podczas dłuższego postoju jest trochę lepiej ale do połowy i tak nie dojdzie. Jest to wina termostatu czy może jeszcze coś innego może mieć na to wpływ?

Jakub32:
Na 100 % termostat, koszt niewielki i wymiana bajecznie prosta

MATriX335:
Wymienia się cały termostat czy tylko jakąś jego część?

Jakub32:
Kupujesz termostat -od 30 do 50 zł- odkręcasz dwie śruby w obudowie termoststu (zwróć uwagę czy się dobrze wykręcają) i wkładasz termostat. W zestawie masz jeszcze gumową uszczelkę - duży oring. Ważne, aby włożyc termostat w dobrym kierunku, bo akurat w jagu da się go wsadzic odwrotnie i też pasuje.

qbaty:

--- Cytat: Jakub32 w Styczeń 24, 2010, 19:54:51 pm ---W zestawie masz jeszcze gumową uszczelkę - duży oring.

--- Koniec cytatu ---
U mnie (x300 4.0) nie było uszczelki z nowym termostatem, jak i starej w obudowie. Niestety po skręceniu obudowy zaczęło cieknąć.
Ktoś na forum kiedyś polecał "płynną uszczelkę" Reinzosil. Ja akurat tego nie dostałem, ale użyłem silikonu wysokotemperaturowego:

i jest git  :-super Musiałem tylko dać wylecieć nadmiarowi płynu (około pół litra), żeby dokładnie oczyścić i osuszyć obudowę termostatu.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej