Witam wszystkich, pozwólcie, że się przedstawię, mam na imię Artur, mieszkam w Lubartowie (lubelskie). Aktualnie posiadam dwie wspaniałe Lancie tj. kappa i dedra. Ale, ale... niesamowicie spodobał mi się x-type, trochę poczytałem rożnych informacji nt. iXa i - się prawie przekonałem. Mam około rok czasu na decyzję, poszukanie czegoś dobrego i rozsądnego w kosztach zakupu. Jednocześnie jako, że jestem miłośnikiem włoszczyzny mam na myśli zakup: prima raz - Lancia Thesis, dwa - Alfa 166 po lifcie i jako trzy X-type. Mam nadzieje, że pomożecie mi podjąć jedyną słuszną decyzję. Za Lancią przemawia fakt, że jestem od lat w Lancia Klub Polska i poznałem tam wielu wspaniałych ludzi (min. zloty), Alfa - tak sobie, a X-type śliczny, niepowtarzalny i z klasą podobnie jak Thesis. Na razie dla moich potrzeb silnik 2,5 V6 jest najlepsza alternatywą - diesel odpada, nie lubię diesli, nic na to nie poradzę. Naprawdę jestem zachwycony x-typem.
Ogólnie jeśli chodzi o Thesis - jest to piękny i niepowtarzalny  samochód, ale jak dla  mnie  jest  zbyt  skomplikowane,  brak w  okolicy  serwisu a  jeśli już  jakiś znajdę  to  koszty powalają na kolana. 
Jeśli   Alfa 166 - wyjątkowo nie podchodzi mi  wnętrze i  sportowy  charakter (chociaż  to nie jest wada).
Natomiast  Jaguar?  - to że  wiele  podzespołów  Forda  to dla mnie plus,  owe  są sprawdzone. 
ps.  mamy  dwie  urzędnicze pensje nie powalające, zatem XJ pozostaje dla  innych 

Przepraszam, że się rozpisałem na wstępie, może moderatorzy mnie nie wykasują ...
Wiele czytam i pozwólcie, że  będę zadawał pytania (chociaż  i tak już dzięki Wam dużo wiem), ja też  w  miarę możliwości będę  pomagał. 
Pozdrawiam jeszcze raz serdecznie.