Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
średnie spalanie 11 litrów w 2.0 TDi ?
trix:
--- Cytat: KRISS w Styczeń 20, 2010, 09:21:09 am ---Jechałeś z wiatrem czy pod wiatr?
A może ktoś mi powiedzieć ile pali 2.0 przy 160/170?
--- Koniec cytatu ---
OK 10-11 litrów przy równej jeździe.
artleks:
--- Cytat: trix w Styczeń 20, 2010, 09:22:27 am ---Słuchajcie, ja mam podobny kłopot. Wprawdzie spalanie mam obecnie ok, na poziomie ok 8 litrów, jednak mam problem z dogrzewaniem auta. Po przejechaniu spokojnym tempem ok 20 km poza miastem, temperatura silnika nie przekracza 1/4 wskaźnika. W samochodzie jest ciepło (grzeje bez problemu po tym jak wymieniłem czujnik temperatury zewnętrznej) ale zastanawia mnie ta temperatura silnika. Muszę sprawdzić metodą podaną przez Was ten termostat, ale przy okazji zadam pytanie - jakie są koszty wymiany takiego termostatu, tak na wszelki wypadek? I skąd części? Zamawialiście w serwisie czy zwykłym sklepie motoryzacyjnym?
Pozdr
TRIX
--- Koniec cytatu ---
przy tej temperaturze 1/4 to jst OK jak jedziesz równą prędkością 90 km/h obroty ok 1900 na otwartym terenie
artleks:
--- Cytat: KRISS w Styczeń 20, 2010, 09:21:09 am ---Jechałeś z wiatrem czy pod wiatr?
A może ktoś mi powiedzieć ile pali 2.0 przy 160/170?
--- Koniec cytatu ---
pod wiatr - jak zawsze ;D
qbaty:
Trix, ktoś już o tym pisał - termostat możesz zweryfikować poprzez sprawdzenie ręką temperatury grubej gumowej rury biegnącej z górnej części chłodnicy do silnika; jeśli przy wskazówce temp pokazującej ~1/4 rura jest ciepła to znaczy, że termostat jest otwarty, czyli źle (powinien się otworzyć dopiero w okolicach 88-90 stopni, puszczając płyn do chłodnicy).
Innym sposobem, jeśli nie chcesz sobie brudzić rąk, jest nagrzanie samochodu (na tyle ile się da) a następnie jazda z górki na luzie - jeśli wskazówka temp zacznie szybko spadać w dół to znowu oznacza, że termostat jest otwarty (lub nie zamyka się przy spadku temperatury) i puszcza płyn do chłodnicy.
wiadereczko:
Koszty wymiany samego termostatu nie są duże (mowa o angielskich warunkach). Sam termostat to koszt 10 funtów (z Eabyu). Gorzej jak się plastikowa osłona uszkodzi w którymkolwiek miejscu wtedy koszt częsci od dilera z serwisu to jakies 45 funtów z termostatem - tak to przynajmniej u mnie wyglądało.
Aha te same cześci ma Mondeo ale gdy pytałem o koszty w serwisie forda to wyszlo drozej niz w jaguarze :o
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej